Justitie onderzoekt effect leerstraf

Justitie wil een onderzoek naar de langetermijneffecten van de opvallende aanpak van honderd blowende scholieren uit Haren en omgeving. Ze kregen een leerstraf.

Via Whatsapp bestelden honderd jongeren, zoals eerder gemeld, wiet bij een straatdealer. Die leverde het spul af in de buurt van scholen in Groningen, Haren en Eelde. Toen de dealer in oktober werd opgepakt, bleek dat de politie hem al maanden volgde en liet doorwerken.

Werkstraf

De man wordt later dit jaar berecht, het gros van zijn kopers heeft de leerstraf (blowen door een minderjarige is strafbaar) er inmiddels opzitten. Ze moesten met hun ouders tot driemaal toe opdraven bij het Halt-bureau. Wie eerder met de politie in aanraking was geweest, kreeg ook een werkstraf.

,,We proberen duidelijk te maken wat de risico’s van softdrugsgebruik op jonge leeftijd zijn en wijzen op de risico’s van een strafblad. Dat kunnen ze krijgen als ze nog een keer worden opgepakt’’, zegt Frouktje Moes van Halt. De tieners moeten zich behoorlijk blootgeven. ,,We willen horen waarom ze wiet hebben gekocht en of er sprake is geweest van groepsdruk. Sommige pubers wilden het een keertje uitproberen. Anderen deden het vaker, vooral met vrienden. Sommigen zeiden dat ze blowden om hun problemen te vergeten. Soms ernstige problemen, zoals huiselijk geweld of misbruik.”

Excuusbrief

De tieners – meest 16 en 17 jaar, jongens en meisjes, leerling van allerlei schooltypes – kregen ook een leeropdracht mee naar huis. ,,Een belangrijk onderdeel is het schrijven van een excuusbrief aan hun ouders. ,,Soms is geld van ouders gestolen om wiet te kopen en is gelogen over het blowen. De jongeren hebben het vertrouwen van de ouders flink beschaamd.”

Bij de aanpak werkten justitie en de gemeente Haren samen. Na het verhoor van de kinderen konden ouders en verdachten spreken met een jeugdarts en een jongerenwerker. Verslavingszorg sprak op een gezamenlijke info-avond. Jeugdofficier van justitie Anna van den Oever blikt tevreden terug. ,,Veel ouders reageerden geschokt. Een enkeling vond de aanpak nogal overdreven.’’ Ze gelooft dat de jeugd in Haren niet meer softdrugs gebruikt dan elders.

 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.