KEI brandt los: zin en onzin van de KEI

De KEI-week is het bindmiddel tussen eerstejaars en de stad Groningen. ‘Nieuwkomers’ nemen razendsnel karaktertrekken van de Groningse studenten over.

Een week lang vullen meer dan vijfduizend studenten de Groningse straten. Ze maken kennis met de studenten(sport)verenigingen en het nachtleven waar geen sluitingstijden gelden. Bovendien krijgen ze de nodige tips over studeren in de leukste studentenstad van Nederland. De KEI-week is er voor alle nieuwe - en oude - studenten. Hoe nuttig is deze introductieweek?

Altijd een heel tof feest

“Ze zeggen toch dat de KEI-week ‘de leukste week van je studententijd’ is? Dat was voor mij echt zo”, vertelt Elise van Dijk (21). Ze ging voor haar studie Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool van Zeewolde naar Groningen.

Negen dingen die je moet weten over Groningen als je hier komt studeren
Lees verder

Haar eerste week in Groningen stond in het teken van nieuwe mensen leren kennen, de stad ontdekken, een week lang feestvieren: „Ik kan me geen betere kennismaking met een nieuwe stad voorstellen. Op de sportmarkt vond ik een voor mij compleet nieuwe sport die ik de afgelopen vier jaar met veel plezier beoefend heb.”

Niet alle eerstejaars vinden het nodig om intensief kennis te maken met Groningen. Johan Bosma (24) komt uit Groningen. Hij liet de introductie aan zich voorbijgaan. Bosma: “Tijdens ‘mijn’ KEI-week was ik op vakantie. Op de middelbare school had ik de KEI-week al een paar keer meegemaakt en ik kende de stad natuurlijk, dus die vakantie was toen belangrijker. Bovendien had ik al een kamer en veel vrienden bleven ook in Groningen om te studeren.”

Of hij er achteraf spijt van heeft? „Nee, want via de studievereniging leerde ik snel nieuwe mensen kennen. Natuurlijk is de KEI-week altijd een heel tof feest, dus het maakt denk ik niet uit waar je vandaag komt; meedoen is altijd een goed idee.”

Als eerste bezoek bij schoonfamilie

Een interessant aspect van een eerstejaarsintroductie is hoe snel de ‘nieuwkomers’ normen en karaktertrekken van de studenten in Groningen overnemen, vertelt hoogleraar Sociale Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen Tom Postmes. “Als mensen nieuw zijn op een plek en zoeken naar een nieuwe groep, dan zijn ze gespitst op het gedrag van die groep.”

Daarom passen zich snel aan. Postmes: “Dat uit zich in subtiele dingen als op welke manier en hoe hard je praat, maar ook hele bewuste keuzes zoals een kledingstijl.”

Hij noemt een extreem voorbeeld: de eerste keer dat je op bezoek gaat bij je schoonfamilie. Dan merk je waarschijnlijk dat je extra je best doet om ‘erbij te horen’.

Wat volgens Postmes ook meespeelt, is dat de scholieren die meedoen aan de KEI-week waarschijnlijk al een bovenmatige interesse hebben in meedoen met de studentencultuur van Groningen.

Veteranen zijn minder begaan met de normen en gedragingen van een groep waar ze bij horen dan nieuwelingen, zegt Postmes. Zij gaan naar verloop van tijd juist meer individualistische trekjes vertonen. Misschien komt dit omdat zij niet meer hoeven te ‘bewijzen’ dat ze bij de groep willen horen.

Bonuskaart?

Voor het groeiend aantal internationale studenten is de KEI-week naast een kennismaking met Groningen vaak ook hun eerste week in Nederland. Tiago Kummer (22) uit Duitsland beleefde vorig jaar zo zijn introductie: „Het was een ontzettend leuke week, vooral de feesten. Wat ik wel merkte is dat ik veel meer vragen had over de stad en over studeren in Nederland dan de Nederlandse eerstejaars.”

Hij wist niet hoe het openbaar vervoer werkte en wat ze in de supermarkt bedoelen met een ‘bonuskaart’.

De KEI-week is volgens Kummer wat minder gericht op internationale studenten dan de introductieweek van ESN (Erasum Student Network) Groningen, maar dat is ook weer niet zo gek.

„Ik was de enige international  in mijn KEI-groepje, de rest sprak veel Nederlands. Dat was lastig, maar daardoor heb ik wel besloten snel Nederlands te leren. Het spreken is nog lastig, maar ik versta het heel goed”, aldus Kummer.

Zijn vrienden die alleen de introductie van ESN hebben gedaan voelen niet echt de behoefte Nederlands te leren, omdat zij vooral met andere internationale studenten optrekken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.