Kaartje met kerst blijft traditie

'Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar', 'veul hail en zegen' of 'wij wenst oe fijne dagen en hiel viel gezondheid'. Het is weer tijd voor het schrijven van de kerstkaarten.

Voor zover bekend komt de eerste kerstkaart uit 1843. Een rijke Engelsman uit Londen geeft artiest John Calcott de opdracht om de kaart te ontwerpen. Van de duizenden exemplaren stuurt hij een deel naar familie en vrienden, de rest wordt verkocht. Lees hier meer over de geschiedenis van de kerstkaart.

Minder kerstkaarten

PostNL verwacht dat er dit jaar 115 miljoen kerst- en nieuwjaarskaarten op de bus gaan. Dat is 15 miljoen minder dan vorig jaar. Dit komt volgens PostNL doordat mensen steeds meer digitaal verzenden. Jo-Ann Isenia, woordvoerder van PostNL: ,,Mensen sturen een Facebookberichtje of whatsappje met kerst. Makkelijk, maar toch waarderen mensen een geschreven kaart meer.''

''Mensen sturen een facebookberichtje of whatsappje met kerst''

In Groningen en Drenthe versturen we nog massaal kerstkaarten. Uit onderzoek van RTLZ blijkt dat 76 procent van de Groningers kerstkaarten verstuurt. In Drenthe ligt dit aantal iets lager op 60 procent. Gemiddeld stuurt een Groninger 25 kerstkaarten per persoon. In Drenthe zijn dat er 24.

Een kerstkaart versturen kost dit jaar vijf cent meer. De decemberzegel is van 59 cent naar 64 cent gegaan. De posttarieven mogen meestijgen met de kosten die PostNL moet maken om minstens vijf dagen per week brieven rond te brengen.

Van schrijven naar bezorgen

Zelf nog een kaartje versturen voor kerst? Dan moet je snel zijn. Isenia: ,,Wil je dat je kerstkaart voor kerst door de ontvanger wordt gelezen, zorg er dan voor dat de kaart voor maandag 17.00 uur in de brievenbus doet.'' Gemiddeld is een een kerstkaart drie dagen onderweg. Een mevrouw uit Nieuw-Buinen kreeg een kaart in de bus die iets langer onderweg was, namelijk 44 jaar. Lees hier het hele verhaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.