Kaasboer Johan uit Winsum verlaat na mislukte druifjes Heel Holland Bakt

De kokos lemon meringue van Johan uit Winsum wordt beoordeeld door Robèrt van Beckhoven, Janny van der Heijden en Andrë van Duin. Still uit programma

Kaasboer Johan van de Beek uit Winsum heeft zondagavond zijn Waterloo gevonden in het televisieprogramma Heel Holland Bakt. ,,Ik had mijn dag niet. Het ging gewoon niet.”

De signatuuropdracht voor de bakkers was een citroen meringue. Kaasboer Johan van de Beek maakte er een kokos lemon meringue van. Jurylid Janny van der Heijden oordeelde dat de verschijning van de taart beter was dan de smaak. ,,De bodem is niet gaar. De vulling is te vast.”

‘Weer de bodem’

,,Weer de bodem”, reageerde Johan. ,,Thuis lukt de bodem goed. Nu is het weer kiele kiele.”

De bakkers moesten na de citroen meringue in de technische opdracht zes appelroosjes maken. Johan achtte zich enigszins in het voordeel. Hij had ze al eens eerder gemaakt. ,,Het moet nu wel goed wezen”, besefte hij.

Jurylid Robèrt van Beckhoven eiste dat de kandidaten de appelroosjes goed fonceren (het aanbrengen van een dun laagje deeg. ,,Ik denk te weten hoe het moet”, zei Johan vol zelfvertrouwen. ,,Ik hoop dat de bodem deze keer gaar is.” Johan toonde zich uiteindelijk ‘supertevreden’ met het resultaat van de appelroosjes.

Jury wordt gelukkig van Johans appelroosjes

Janny en Robèrt bleken ook enthousiast over de roosjes van Johan. ,,Hier word ik gelukkig van”, reageerde Janny. ,,Ze zijn mooi gelijkmatig gemaakt. Mooi van vorm”, vond Robèrt. Johan eindigde er in deze ronde op een tweede plaats mee.

Vervolgens kregen de bakkers de opdracht om als spektakelstuk een fruitige 3D-taart te maken. De juryleden eisten dat de taarten ogen als een smakelijk fruitstuk. Johan nam zich voor om druiven van soesjes te maken. De creme voor de soesjes werd met wijn op smaak gebracht. Bij het maken van beslag kreeg de kaasboer nota bene hulp van meesterpatissier Robèrt. ,,Je leert ter plekke”, zei Johan.

‘Met opgeheven hoofd uit programma’

Tijdens de opdracht werden de bakkers gehinderd door een regenbui en door stroomuitval. Johan bleef er opgewekt onder. ,,Alles komt goed.” Toch was Johan bij het voltooien van zijn druiven niet helemaal tevreden. ,,Ik had het anders moeten doen, maar dat is altijd achteraf weer. Mooi is anders.”

Johan had bij de presentatie van zijn vrolijke druifjes de pech dat hij na Anouk kwam. Zij presenteerde een zeer geslaagde kersentaart. Zij werd deze aflevering meesterbakker. Janny vond de soesjes van Johan niet zo mooi. ,,Ik denk niet dat jij je dag hebt gehad”, zei Robèrt. ,,Je soesjes zijn net aan gaar . Ze zijn niet mooi van vorm. Een opeenstapeling van dingen die niet gelukt zijn”, concludeerde Janny.

,,Het bakken ging niet lekker vandaag. Einde oefening”, stelde Johan vast. Janny van der Heijden vond dat Johan met opgeheven hoofd het programma kan verlaten. ,,Je hebt hier mooie dingen laten zien.”

menu