Kabinet: 244 miljoen extra voor gasregio

Het kabinet wil voor de periode 2016-2024 uit de gasbaten 244 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor het aardbevingsgebied in Groningen.

Dat blijkt uit de voorjaarsnota 2016 die vrijdag door minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) is gepresenteerd. Het gaat om een tussentijdse aanpassing van de rijksbegroting voor dit jaar.

De Tweede Kamer had unaniem aangedrongen op verlenging van de waardevermeerderingsregeling. Dat is een energiepremie voor inwoners die bevingsschade hebben. Over de extra kosten (100 miljoen) voor samenvoeging en bouw van nieuwe scholen in het gaswinningsgebied wordt binnenkort een akkoord verwacht.

In de voorjaarsnota zit ook nog een bedrag van 40 miljoen euro voor het energiezuinig maken van 10.000 woningen in Groningen.

Aanvulling

De extra 244 miljoen euro wordt door het kabinet gezien als een aanvulling op het eerdere bestuursakkoord, dat na het rapport van de commissie Meijer 1,2 miljard euro opleverde voor onder andere schadeherstel en versterking.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: ,,Het is goed dat de waardevermeerderingsregeling overeind blijft voor iedereen met schade nu en in de toekomst. De PvdA wil dat het kabinet ook snel afspraken maakt met de regio om de scholen in het gebied te versterken en veilig te maken.’’

‘Succesvolle lobby’

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) reageert positief. ,,Wij zijn blij dat aan Groningen is gedacht en dat het kabinet zegt: dit is een van onze prioriteiten. Het is mooi dat de lobby vanuit de hele regio, inclusief de Groninger Bodem Beweging (GBB), heeft gewerkt. De eenheid in de regio zorgt ervoor dat we gehoord worden en dat ze in Den Haag niet om ons heen kunnen.’’

Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging (GBB): ,,We hadden erop gerekend dat er extra geld zou komen voor de waardevermeerderingsregeling. Bezorgd zijn we over de bouwkundige versterking van woningen. Het is afwachten of daar straks genoeg geld voor is.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.