Kabinet onderzoekt scenario’s voor verkiezingen Eemsdelta in coronatijd

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken meldde eerder dat het nog te vroeg is om gemeenten die bezwijken onder de financiële druk, blijvend meer geld te geven - Foto: ANP Foto: ANP/Bart Maat

Het kabinet gaat onderzoeken of de gemeentelijke herindelingsverkiezingen in Delfzijl, Appingedam en Loppersum kunnen doorgaan als het coronavirus dan nog niet is bedwongen.

Inwoners van deze gemeenten gaan op 18 november naar de stembus voor de herindelingsverkiezingen voor de raad van de nieuwe gemeente Eemsdelta, die per 1 januari ontstaat.

Minder stembureaus?

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vraagt bij de gemeenten na of stemlokalen wel ruim genoeg zijn om onderling 1,5 meter afstand te kunnen bewaren. Die regel blijft immers nog wel voor langere tijd van kracht, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Sommige stemlokalen blijken daarvoor misschien niet geschikt en moeten gesloten blijven. Kiezers zullen het dan mogelijk met minder stembureaus moeten doen.

Ollongren sluit zelfs niet uit dat de gemeentelijke herindelingsverkiezingen in de herfst – die ook in Brabant spelen – worden uitgesteld, zoals eerder in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje gebeurde. Dat zou ook kunnen opgaan voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Al ziet ze nu geen reden om te denken dat dat nodig zal zijn en is die vraag ‘nu niet aan de orde’.

De Kamerverkiezingen zouden maximaal een jaar kunnen worden opgeschoven. Het provinciebestuur kan herindelingsverkiezingen als de nood aan de man is maximaal vijf à zes weken uitstellen, schrijft Ollongren. Als dat niet genoeg is, zal ze de wet moeten veranderen.

Stemmen per brief

Ook stemmen per brief is ‘theoretisch denkbaar’, aldus Ollongren. Maar dan moet er wel meer gebeuren om ervoor te zorgen dat mensen in alle vrijheid kunnen stemmen, en voor zich kunnen houden op wie ze dat doen. Ze gaat uitwerken of en hoe dat zou kunnen. Ze wijst erop dat andere landen wegens de coronapandemie al voor briefstemmen hebben gekozen. Ook Nederlanders in het buitenland stemmen al jaren per post.

menu