Kamer kritisch over onderwijs in buitenland

DEN HAAG Kamerleden van met name SP en D66 stellen kritische vragen over het geven van onderwijs in het buitenland, zoals de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) van plan is in China.

De minister van Onderwijs heeft de Kamer de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voorgelegd die nodig is om onderwijs in het buitenland mogelijk te maken. Daarop zijn schriftelijke vragen gesteld. Veel vragen zijn duidelijk gericht op de RUG en de situatie in China. Hoe zit het bijvoorbeeld, wil D66 weten, als de buitenlandse overheid een ander idee heeft over ongecensureerde toegang tot internet? D66 ziet verder niet hoe een buitenlandse vestiging de kwaliteit van onderwijs in Nederland moet verhogen. Ook de financiering roept vragen op.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) beantwoordt de vragen binnen enkele weken. Zij beoordeelt op basis van deze AMvB uiteindelijk de aanvraag van de RUG voor de vestiging in Yantai. Die aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen als er instemming is van het medezeggenschapsorgaan van de instelling – in het geval van de RUG de universiteitsraad. Een meerderheid wees de eerste versie van de RUG-aanvraag af. Er wordt gewerkt aan een nieuwe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.