Kamer negeert brandbrief van de regio

Kamerlid Henk Nijboer. Foto ANP Bart Maat

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de motie van Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) om de vijf adviezen die Groningen aan Tweede Kamer geeft over de problemen in het gasgebied uit te voeren.

Dat bleek zojuist bij de stemmingen in de Kamer.

In een brandbrief aan de Kamer deden de aardbevingsgemeenten, de provincie en maatschappelijke organisaties vorige week een klemmend beroep op Den Haag om de problemen in het aardbevingsgebied anders en meer voortvarend aan te pakken. Schadeafhandeling en versterking komen nu niet goed van de grond. Groningen moet veel meer zelf de regie voeren, vindt de regio.

De meerderheid van de Kamer denkt daar dus anders over en volgt daarin minister Wiebes, die de motie afgelopen week ook ontraadde.

Nijboer reageert zeer teleurgesteld. ,,De coalitiepartijen bekritiseren Wiebes aan de ene kant en zeggen achter de Groningers te staan. Maar als het er op aan komt, laten ze Groningen als een baksteen vallen. Ondanks de brede oproep van burgemeesters, wethouders, colleges en andere partijen.’’

Ook de Groninger gedeputeerde Eelco Eikenaaar (SP) is onaangenaam verrast. ,,Wat een teleurstelling. Zo in de steek gelaten worden. In plaats van dat ruimte wordt geboden om zelf te bouwen aan onze dorpen en wijken en aan samenhang in onze gemeenschappen, moeten we blijven knokken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen