Kamer: omkering bewijslast moet ruimhartig

Wanneer de Tweede Kamer het wetsvoorstel om de bewijslast om te keren in het aardbevingsgebied aanneemt, moet het ruimhartig worden uitgevoerd.

Dat vindt een groot deel van de Kamer. Wanneer het voorstel wordt aangenomen, hoeven inwoners van het aardbevingsgebied straks niet te bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door de gaswinning. In plaats daarvan moet de NAM bewijzen dat de schade niet is veroorzaakt door de gaswinning.

Volgens Van Tongeren (GroenLinks) is er drie jaar gepraat over deze wetswijziging, maar zijn er nog steeds open eindjes. ,,De mijnbouwers moeten duidelijker zijn. Als er schade is, hoe wordt die dan vergoed?’’

Dik-Faber (ChristnUnie) wil niet dat minister Kamp straks de omkering van de bewijslast inperkt. ,,Hij geeft nu een te beperkte invulling. Want hoe zit het met schades buiten de contouren, en in omliggende provincies?’’

D66 pleit eveneens voor een ruimhartige invulling van de nieuwe wet. ,,Het moet goed omschreven worden en ruimhartig worden uitgevoerd. Anders zijn we nog verder van huis’’, aldus Van Veldhoven. Ze wil ook weten hoe groot het gebied wordt waar de omkering straks geldt.

Volgens het CDA is de omkering broodnodig om de positie van de inwoners van Groningen te versterken. ,,Doordat 65.000 schades niet ruimhartig zijn opgepakt door de NAM en de overheid praten we hier nu over. De veiligheid van de inwoners is nu onvoldoende onder de huidige mijnbouwwet’’, aldus Mulder. Die pleit er ook voor een verjaringstermijn in te voeren van 30 jaar voor mijnbouwschade.

Vos (PvdA) wees er op dat de omkering straks niet geldt voor zaken die al zijn afgehandeld en zaken waar een hoger beroep speelt. Verder stelt hij ook een ruime definitie voor: ,,Iedereen die last heeft van de winning moet onder de omkering van de bewijslast vallen.’’

Minister Kamp moet nog reageren op de wensen van de Kamer en de gestelde vragen.

Een meerderheid van de Kamer lijkt zich overigens achter het voorstel te scharen dat het plaatsen van nieuwe boorinstallaties in de Waddenzee en op de eilanden verbiedt. Dat betekent dat er een streep gaat door de proefboring bij Schiermonnikoog.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.