Kamer uit harde kritiek op NAM

In de Tweede Kamer klonk woensdag harde kritiek op de koers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM ziet door nieuwe technieken mogelijkheden om meer gas te winnen in het door aardbevingen getroffen Groningen. Onbegrijpelijk, vindt de Kamer.

VVD, PvdA, SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP zijn het er over eens dat de veiligheid van de Groningers voorop moet staan en ze vinden het ondenkbaar dat het bedrijf dan meer gas zou gaan winnen. ,,Onvoorstelbaar. Je moet wel bijna onder een steen hebben geleefd om nu te zeggen dat je ruimte ziet om meer gas te gaan winnen”, klonk het.

We moeten echt naar beneden met de gaswinning, onbegrijpelijk dat de NAM dan toch weer aangeeft dat er 33 miljard kuub zou kunnen worden gewonnen, stelden partijen. Volgens D66 zorgt dit opnieuw voor onzekerheid en wantrouwen bij bewoners. De ChristenUnie vroeg zich af of de onrust over de gaswinning de afgelopen jaren eigenlijk wel is doorgedrongen tot de NAM.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) herhaalde in debat met de Kamer dat het volgens hem niet waarschijnlijk is dat de gaswinning weer omhoog gaat.

De gaswinning zorgt voor aardbevingen in Groningen waardoor huizen beschadigd raken en mensen zich onveilig voelen. Het kabinet beperkt de gaswinning dit jaar daarom tot 27 miljard kuub. Dat is ook de hoeveelheid die de NAM vanaf 1 oktober wil oppompen, maar het bedrijf wijst er wel op dat de bovengrens voor de gaswinning op 33 miljard kuub ligt.

In september beslist het kabinet hoeveel gas er vanaf oktober in Groningen mag worden gewonnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.