Kamer wil opheldering over woningonderzoek

De Tweede Kamer wil een debat over het woningmarktonderzoek van honorair hoogleraar George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen.

De Kam presenteerde onlangs een onderzoek waaruit bleek dat de waarde van de Groningse huizen al met een miljard euro is afgenomen door de aanhoudende aardbevingen. Het waardeverlies raakt zo’n 180.000 woningen in 18 van de 23 Groningse gemeenten, aldus De Kam.

Volgens hem is het bedrag nog aan de lage kant doordat het is gebaseerd op verkochte woningen. Het effect van niet-verkochte panden is niet meegewogen.

Aanvraag onderzoek

In de Kamer werd door de CDA-fractie meteen een debat over het onderzoek aangevraagd.

In het komende debat willen de Kamerleden ook praten over de vermeende btw-aftrek door de NAM. Dat heeft de Tweede Kamer gisteren besloten. Volgens onderzoekers zou de NAM zich mogelijk schuldig maken aan strafbare feiten bij die belastingaftrek.

Belasting

Het gasbedrijf zou gebruikmaken van een constructie waarbij bij het schadeherstel van huizen in Groningen nota’s van leveranciers, adviseurs en aannemers op naam van de NAM worden gezet. Vervolgens kan het bedrijf een flink bedrag aan btw aftrekken. De NAM liet weten alleen belasting af te trekken als dat mogelijk is. Over een mogelijke overeenkomst met de Belastingdienst zegt het bedrijf niets.

Met het oog op dit punt wil de Kamer dat behalve minister Kamp ook staatssecretaris Wiebes van Financiën aanwezig is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.