Kamer wil voor 2030 snellere treinen tussen Noord-Nederland en Randstad

Bekorting van de treinreis tussen het Noorden en de grote Randstad-stations met een half uur is in zicht. De Kamer wil het unaniem geregeld hebben vóór 2030.

De regering kreeg per motie de opdracht om de forse reistijdverkorting tussen Noord-Nederland en de Randstad te ,,prioriteren’’ en uit te zoeken wat er voor zo’n dienstregeling nodig is.

Zware lobby

De uitspraak van de Tweede Kamer slaat op de reguliere halfuurs-intercitytreinen. Die doen er nu ruim twee uur (Amsterdam) tot ruim 2,5 uur (Rotterdam) over. De motie was ingediend door Stieneke van der Graaf (ChristenUnie, Groningen) en Erik Ziengs (VVD, Assen). Ze ging gepaard met een zware lobby van de noordelijke overleggen over infrastructuur en spoor.

Woningnood Randstad beter spreiden

In de motie wordt ook gesteld dat de woningnood in de Randstad kan worden gelenigd met het beter ontsluiten van verre landsdelen. Hetzelfde geldt voor de spreiding van buitenlandse toeristen. Het wederzijdse belang blijkt uit de steun die Lelystad en Amsterdam aan de noordelijke lobby hebben gegeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen