Kamerleden woest op Wiebes door versterkingschaos

Minister Eric Wiebes. Foto ANP

De aanhoudende chaos rond de versterkingsoperatie in Groningen bereikt het kookpunt. Kamerleden willen snel uitleg van minister Eric Wiebes.

„Dit kan toch niet waar zijn? Minister Wiebes moet onmiddelijk opheldering geven en ingrijpen!” Dat twitterde Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) donderdag nadat RTV Noord een nieuwe aflevering aan de Groninger versterkingssoap toevoegde.

Intriest ”, voegde PvdA’er Henk Nijboer hieraan toe. SP-Kamerlid Sandra Beckerman vroeg om een kamerdebat . Ook coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie willen uitleg van de VVD-minister.

Nog altijd chaos

Het valt de Nederlandse Aardolie Maatschappij te verwijten dat nog altijd onduidelijk is welke 1500 onveilige huizen in Groningen als eerste moeten worden aangepakt. Het olie- en gasbedrijf heeft teveel invloed op de beslissingen over welke woningen onveilig zijn en het rekenmodel van de NAM is ondoorzichtig en onbetrouwbaar. Dat rampbeeld schetste RTV Noord donderdag op basis van gesprekken met medewerkers van de NCG en Groninger bestuurders en woningcorporaties.

De Mijnraad constateerde op 2 juli dat er zo’n 1500 woningen in Groningen zijn die niet aan de veiligheidsnorm voldoen. Deze huizen moeten snel worden versterkt, adviseerde de raad. De grote vraag is sindsdien om welke 1500 huizen het precies gaat. De Nationaal Coördinator Groningen werkte heel de zomer door in een poging het antwoord te vinden. Zonder resultaat.

Rekenmodel van de NAM

Dat het antwoord op zich laat wachten, komt omdat niet alle huizen in Groningen zijn geïnspecteerd. Dat zo’n 1500 woningen onveilig zijn, is een schatting gemaakt op basis van een rekenmodel van de NAM, het zogenaamde Hazard and Risk Assessment . Het model rekent met algemene kenmerken, zonder dat een inspecteur de huizen in kwestie van dichtbij heeft bekeken.

De NCG kan de uitkomsten van het rekenmodel niet controleren, meldden medewerkers aan RTV Noord. Ook levert het model onverklaarbare uitkomsten, huizen vallen om onduidelijke reden van de lijst af, andere woningen komen er op mysterieuze wijze bij. Het kan gebeuren dat van een twee-onder-een-kapwoning de ene helft tot veilig wordt bestempeld en de andere helft niet. Dat alles maakt het onmogelijk om een lijst met de 1500 meest onveilige woningen op te stellen.

Opvallend is dat de NAM in een notitie uit juni zelf ook al concludeerde dat het Hazard and Risk Assessment rekenmodel niet geschikt is om exact te bepalen wat er met elk huis moet gebeuren. Het kan wel een handige methode zijn om te bepalen welke woningen eerst moeten worden geïnspecteerd, staat er in het rapport.

Mijnraad: Geen tijd voor inspecties

De Mijnraad adviseerde begin juli echter dat het niet meer effectief is om alle Groninger huizen afzonderlijk te inspecteren. Snelheid is geboden, aldus de raad. Het is beter om direct eenvoudige standaard-maatregelen te treffen en niet moeilijk te doen over details.

De NAM wil niet reageren op de kritiek. Minister Wiebes zei bij RTV Noord dat het lastiger blijkt de lijst met 1500 onveilige woningen op te stellen dan vooraf gedacht. „Maar het moet wel gebeuren, want wij moeten snel aan de slag met de meest risicovolle woningen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen