Kamerlid test DUO en hangt prompt 64 minuten in de wacht

Foto: ANP XTRA/Robin van Lonkhuijsen

Ellenlang in de wachtrij hangen bij DUO - het is dé ergernis van studenten. CDA-Kamerlid Harry van der Molen nam de proef op de som. De klachten blijken terecht.

Van der Molen belde het centrale telefoonnummer van de studiefinanciering en hing prompt 64 minuten in de wacht. Dat kan zo niet langer, vindt de Leeuwarder (37). Hij stelt Kamervragen. Minister Jet Bussemaker moet snel in actie komen.

Extreem

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen regelt de studiefinanciering voor studenten, scholieren en leraren. Zo tegen de zomervakantie is het er altijd druk op de lijn, maar dit jaar lijken de wachttijden extreem.

Van der Molen kreeg als woordvoerder middelbaar en hoger onderwijs ,,veel signalen’’ over de ergernis. Gepikeerde studenten repten over wachttijden tussen de 60 en 70 minuten.Het Kamerlid belde daarom vrijdag zelf maar eens met het informatienummer 050-5997755. ,,Wachttijd: 64 minuten volgens stem aan de overkant. Kan niet Minister.’’

CDA-Kamerlid hoopt op snel ingrijpen door onderwijsminister

Niet alleen studenten zijn de dupe, stelt hij, maar ook docenten en ouders. ,,Zeker als de deadlines naderen en je door de bomen het bos niet meer ziet.’’ De minister moet uitleggen wat ze er aan gaat doen.

Van der Molen hoopt in dit geval op snel antwoord. Vanwege het naderende reces vraagt hij de minister voor woensdagmiddag 5 juli opheldering te verschaffen.

Petitie

DUO is de uitvoerende tak van het ministerie van onderwijs. In mei dit jaar werd er al een landelijke petitie gestart om te protesteren tegen de ‘absurde wachttijden’ voor de inburgeringsexamens bij het DUO.

Bij voldoende handtekeningen willen de initiatiefnemers in september actievoeren in Den Haag. Het raakt hier zeker 40.000 inburgeraars die wachten op het doen van examen.

menu