SP-Kamerlid wil weten wat de schadeafhandeling door gaswinning in Groningen kost

Michiel van Nispen wil opheldering over de schade in Groningen.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil van de ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten hoe hoog de kosten zijn van de afwikkeling van schade door de gaswinning in Groningen.

In schriftelijke vragen eist het Kamerlid opheldering van beide bewindslieden van respectievelijk Justitie en Veiligheid en Rechtsbescherming. Behalve naar de kosten vraagt Van Nispen ook naar de hoeveelheid schadeverzoeken die tot nu toe zijn gedaan in Groningen en de te verwachten aantallen en bedragen in de komende jaren. ,,Wat is de aard van deze zaken? Gaat het om fysieke schade, immateriële schade of waardedaling?”

‘Wat betekenen excuses Rutte?’

Voorts wil hij weten wat de excuses van premier Mark Rutte aan Groningen in juni om het lijf hebben. ,,Wat betekenen die excuses nu concreet voor de toekomst, ook vanwege het feit dat bij de afhandeling van de schade door de gaswinning in Groningen afgelopen jaren te veel nadruk is komen te liggen op juridische zekerheid?’’

Rutte ging begin juni in de Tweede Kamer uitgebreid door het stof. Hij bood Groningen zijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop is omgegaan met het gasdossier. Hij erkende dat de afhandeling van de schade moeizaam verloopt, terwijl de versterking van huizen niet op gang komt. Bovendien is de veiligheid van Groningers veronachtzaamd, erkende de premier.

Bijna 18.000 niet afgewikkelde dossiers

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen laat weten inmiddels ruim 80 miljoen euro te hebben uitgekeerd. Bij dat loket liggen nog bijna 18.000 dossiers die niet zijn afgewikkeld.

Afgelopen week werd bekend dat het aantal nieuwe schademeldingen onveranderd hoog blijft met ruim vierhonderd per week. Hoewel er elke week zo’n drie- tot vierhonderd schades worden opgenomen, dreigt het stuwmeer aan de schades daardoor toch weer onbeheersbaar te worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen