Kamervragen VVD aan eigen minister over huisartsenposten Groningen

VVD-Kamerlid Arno Rutte van de VVD stelt kritische vragen aan zijn partijgenoot minister Bruno Bruins van Medische Zaken over het snijden in de Groningse huisartsenposten. De minister had zulke vragen al eerder beantwoord aan de SP.

Na een stemming onder de Groningse huisartsen heeft de Doktersdienst Groningen donderdag besloten de spoedpost in Hoogezand per 1 april te sluiten en de openingstijden in Delfzijl en Leek te beperken. Dit omdat de zwaar belaste Groningse huisartsen minder diensten willen draaien. De lokale politiek heeft daartegen ernstige bezwaren geuit.

VVD’er Rutte wil weten van minister Bruins wat hij daar van vindt, en of zo nog wel aan de zorgplicht wordt voldaan. ,,Zal de sluiting van deze huisartsenposten niet tot meer druk leiden bij de bestaande huisartsenposten?’’, vraagt Rutte. ,,Mogen huisartsen eenzijdig dit soort beslissingen nemen? Op welke wijze zijn zorgverzekeraars , NZa, ACM en lokale overheden bij dit soort besluitvorming betrokken?’’, vraagt hij.

Minister Bruno Bruins. Foto: ANP

SP vroeg al eerder

Kamer Henk van Gerven van de SP stelde in oktober al vergelijkbare vragen aan minister Bruins. ,,Vindt u het normaal dat een stemming onder huisartsen bepalend is voor het besluit of een huisartsenpost open blijft?’’, vroeg Van Gerven.

Minister Bruins antwoordde op 29 oktober dat hij dat inderdaad normaal vindt, en dat hij als minister vooral kijkt of er wel voldoende acute zorg beschikbaar blijft. Bruins destijds: ,,Ik vind het belangrijk dat er voldoende acute basiszorg beschikbaar is. Ik vind het normaal dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars hier samen zorg voor dragen. Of dat betekent dat specifieke huisartsenposten al dan niet open moeten blijven is aan hen.’’

Henk van Gerven (SP). Foto: ANP

Oplossingen voor werkdruk

Verder antwoordde Bruins op 29 oktober ook al dat hij het goed vindt dat de Doktersdienst zelf oplossingen zoekt voor de hoge werkdruk onder huisartsen. Letterlijk: ,,Ik vind het goed dat het bestuur van Doktersdienst Groningen zelf naar oplossingen zoekt voor de werkdruk van huisartsen in de regio en ga er vanuit dat de huisartsen en zorgverzekeraars er samen zorg voor zullen dragen dat er voldoende acute basiszorg beschikbaar blijft.’’

Op de vraag van Van Gerven, en gisteren ook Rutte, hoe lokale overheden betrokken zijn bij dit besluit, antwoordde Bruins dat lokale overheden wel geïnformeerd moeten worden, maar dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders er zelf over gaan.

Bekijk hieronder de vragen van Arno Rutte.

Bekijk hieronder de vragen van Henk van Gerven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.