Kamervragen over bouwimpasse Bedum

den haag/bedum Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) stelt vragen aan minister Eric Wiebes (VVD) over de bouwimpasse in de gemeente Bedum.

De ontwikkeling van zestien erg gewilde woningen ligt sinds mei stil, vanwege een geschil tussen Plegt-Vos en de NAM.

Nijboer trekt aan de bel bij de minister van Economische Zaken naar aanleiding van het bericht in het Dagblad van het Noorden van zaterdag dat de gemeente Bedum stopt met aannemer Plegt-Vos. De ontwikkelaar ligt al geruime tijd met de NAM in de clinch over de hoogte van de bijdrage voor het bevingsbestendig bouwen in de wijk Ter Laan.

De bouwer opteert voor een fundering met dempers onder de woning. De NAM vindt de kosten daarvan te hoog en gaat voor een goedkopere manier. Beide partijen komen daar niet uit. Plegt-Vos zette de ontwikkeling daarom in mei stop en het geschil zit nog steeds in een impasse. Omdat er veel vraag naar dat soort woningen is, wil de gemeente Bedum niet langer wachten en zet de aannemer bij dit project aan de kant.

Volgens Nijboer toont dit eens te meer aan dat ,,ook voor de kosten van versterking en aardbevingsbestendig bouwen heel snel de invloed van de NAM moet verdwijnen en er publieke aansturing noodzakelijk is zoals ook voor schades is afgesproken.’’

Het PvdA-Kamerlid stipt aan dat bij dit project ‘voor de zoveelste keer’ geen sprake is van ‘het zo vaak met de mond beleden ruimhartige vergoeden’ van de NAM. Wat hij van de minister wil weten, is of hij op de hoogte is van de impasse bij dit bouwproject en wat hij daarvan vindt.

Ook wil Nijboer antwoord op de vraag of Wiebes het eens is met de mening van de PvdA ‘dat het heel slecht is voor de leefbaarheid van dorpen als de bouw van nieuwe woningen en andere noodzakelijke voorzieningen bij voortduring en jarenlange vertraging oploopt?’

Nijboer vraagt in het verlengde een overzicht van alle vertragingen in dorpen en wijken waar discussie is met de NAM over de kosten van aardbevingsbestendig bouwen. Ook moet per project de vertraging bekend zijn. Hij wil binnen drie weken antwoord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.