Kamervragen over de Paddepoelsterbrug in Groningen: 'Ga direct aan de slag met een lage, beweegbare brug'

De Paddepoelsterbrug werd in 2018 stuk gevaren na een fout van de brugwachter. Hij is nooit gerepareerd. Groningen krijgt volgens de huidige plannen geld voor een vaste fietsbrug van 10 meter hoog. Fietsers willen een lagere, beweegbare brug zoals die bij Dorkwerd. Foto Archief DvhN

Het kabinet moet zo vlug mogelijk werk maken van een nieuwe Paddepoelsterbrug die recht doet aan de wensen van de Groningers. Die oproep doet een vijftal Tweede Kamerfracties aan minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD).

Kamerleden Cem Lacin (SP), Suzanne Kröger (GroenLinks), William Moorlag (PvdA), Rutger Schonis (D66) en Eva van Esch (Partij voor de Dieren) vragen de minister om een update over de vervanging van de Paddepoelsterbrug in Groningen. Die is sinds een aanvaring in 2018 buiten gebruik.

Het ontwerp van Rijkswaterstaat voor een brug van tien meter hoog stuitte op veel verzet: op die manier wordt de Paddepoelsterbrug onmogelijk steil voor de vele fietsers en voetgangers die ‘m gebruiken, en al helemaal voor mensen met een lichamelijke beperking. Omwonenden zien veel liever een lagere brug die open en dicht kan.

‘Mensen zijn het wachten op de nieuwe brug zat’

In december riep de Tweede Kamer de minister in een motie op om de bewoners daarin tegemoet te komen. Nu willen de vijf Kamerleden weten of de lagere, beweegbare variant inderdaad wordt onderzocht en hoe ver dat onderzoek is.

Ze dringen daarnaast aan op tempo: veel mensen zien reikhalzend uit naar de nieuwe Paddepoelsterbrug. ‘Begrijpt u dat zij het wachten zat zijn na drie jaar?’ vragen de partijen. ‘Zo ja, bent u bereid om direct aan de slag te gaan met de planuitwerking voor een lage en beweegbare brug in samenspraak met de belanghebbenden en niet langer te wachten?’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen