Kamp bij gaswinningsdebat: 'Ik schaam me nergens voor'

Minister Kamp vindt dat er nog veel moet gebeuren in Groningen, maar dat de afhandeling van de aardbevingsschade op de goede weg is.

De bewindsman zei dat tijdens het debat in de Tweede Kamer vandaag. Hoewel Kamerleden veel kritiek hebben op de gebrekkige en stroperige wijze waarop Groningers met grote schade nu worden geholpen, meent hij dat het de goede kant op gaat, ook al blijft de situatie ‘zorgelijk’.

‘Ik doe echt mijn best’

,,Er is veel verbeterd. Het aantal aardbevingen is afgenomen. De eerste vijf maanden was er nog maar één die zwaarder was dan 2 op de Richterschaal. Loppersum is nu rustig. De situatie daar is het meest verbeterd in het hele gebied.’’

Toen Kamerleden opnieuw met kritiek op de gang van zaken kwamen, zei Kamp: ,,Ik schaam mij nergens voor. Ik doe echt mijn best om de problemen aan te pakken. Ik ben heel trots op alle mensen die zich inzetten voor Groningen.’’

Hij erkende overigens dat hij zich heeft verslikt in de bouwkundige versterking van woningen in Groningen. Afgelopen jaar hadden dat er 3000 moeten zijn, maar de teller bleef steken op een paar honderd. ,,Over het versterken heb ik in het begin te makkelijk gesproken. Ik moet dat niet onderschatten’’, aldus Kamp.

Kamp weigerde ondanks druk van de Kamer om schade-experts naar de 3300 huishoudens aan de rand van het aardbevingsgebied te sturen, die ook schade hebben gemeld. Volgens onderzoek van de NAM is dat vrijwel onmogelijk. Kamp laat de TU Delft die studie nu bekijken.

Hij sprak ook tegen dat taxateurs zoveel mogelijk schade afwijzen. ,,De taxateurs gaan echt niet op pad om de kosten zo laag mogelijk te houden.’’

De minister overweegt het Centrum Veilig Wonen, dat nu de aardbevingsschade afhandelt, onder toezicht te plaatsen van Nationaal Coördinator Alders. Veel Kamerleden vinden dat het CVW te dicht op de NAM zit, die ook de kosten betaalt en opdrachtgever is. ,,Het is gewoon een dependance van de NAM’’, aldus Smaling (SP).

Loket voor erfgoed

Wat Kamp betreft komt er extra aandacht voor de monumenten in het gebied. Veel erfgoed is beschadigd, maar geld voor herstel ontbreekt. Bovendien maakt de regelgeving de aanpak van gebouwen lastig. Hij beloofde dat er een nieuw loket voor erfgoed komt en ook een speciaal team.

De roep om een parlementaire enquête naar de gaswinning te houden, kreeg weinig bijval. ,,We moeten niet navelstaren naar het verleden, maar de problemen oplossen’’, zei Vos (PvdA). Vooral de NAM is aan zet, meent hij. ,,In de kern is die niet in staat mensen gewoon te helpen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.