Kamp komt naar Meeden

MEEDEN - Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) komt naar Meeden om met omwonenden te praten over de komst van het windpark N33.

MEEDEN - Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) komt naar Meeden om met omwonenden te praten over de komst van het windpark N33.

Na de mislukte informatiebijeenkomst van maandag in het dorpshuis van Meeden wil de minister met de bevolking om tafel. In mei voerden twee ambtenaren van Economische Zaken een anderhalf uur durend gesprek met de actiegroepen Storm Meeden en Tegenwind N33. De emoties liepen hoog op.

De ambtenaar merkte op dat de Rijkscoördinatieregeling (RCR), waar het windpark N33 onder valt, er is gekomen om dingen tegen de zin van de mensen er door te drukken. Hij noemde de procedure een rituele dans. ,,Schandelijk'', zegt Jan Hendriks van Storm Meeden. ,,Dit toont aan dat de bevolking niet serieus wordt genomen.''

'Onhandig'

Kamp trekt het boetekleed aan. ,,In de ontmoeting met vertegenwoordigers van actiegroepen zijn door de ambtenaar een aantal onhandige en ongelukkige uitspraken gedaan. De RCR-regeling is om de vaak ingewikkelde besluitvorming efficiënter te laten verlopen. De mogelijkheid in beroep te gaan blijft.''

Volgens de minister kunnen omwonenden profiteren. Hij noemt een financiële deelname in het windpark, korting op de energierekening of een bijdrage in de verduurzaming van het eigen huis. De initiatiefnemers willen 1000 euro per megawatt per jaar bijdragen. Dit komt bij windpark N33 neer op 100.000 à 120.000 euro per jaar.

Alternatief

,,Wij laten ons niet omkopen en blijven strijden tegen een gedrocht dat ons dorp vernielt'', zegt Hendriks. Hij zegt dat ook de overheid verantwoordelijk is voor grote spanningen in het dorp. ,,Wij zijn niet tegen duurzaam geproduceerde energie. We willen een zonnepark in plaats van een ontsierend en ziekmakend woud van turbines. Ik verwijt de minister dat hij ons alternatief terzijde schuift.''

Kamp heeft geen datum genoemd waarop hij Meeden zal bezoeken. Burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde en gedeputeerde Nienke Homan zeggen niet te zijn geïnformeerd over een bezoek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.