Kamp: procedures Groningen moeten beter

De bewering dat in het gasgebied nog geen tien procent van de schadevergoedingen wordt besteed aan het het herstel van de scheuren klopt niet volgens minister Kamp. In een brief aan de Kamer schrijft Kamp dat er gerekend over een langere termijn naar verhouding veel meer geld is gegaan naar schadeherstel.

Kamp heeft naar aanleiding van berichten in de media de NAM om opheldering gevraagd en meldt aan de Kamer dat er van augustus 2012 tot en met augustus dit jaar 431,6 miljoen euro is besteed aan schadeherstel. Daarvan is bijna 295 miljoen euro uitgetrokken voor ‘directe’ kosten voor schadeherstel- of compensatie. Er ging 137 miljoen euro naar proceskosten.

,,Dit betekent dat 68 procent van de uitgaven voor schadeafhandeling is besteed aan directe kosten voor schadecompensatie en herstel’’, aldus de VVD-bewindsman. Dat percentage is overigens wel gedaald naar 64 procent. Dat komt volgens Kamp doordat er steeds meer kleinere schades worden gemeld. ,,Deze doorlopen dezelfde procedures als alle andere meldingen. De proceskosten nemen daarmee naar verhouding toe.’’

Kamp erkent dat er ruimte voor verbetering is, ,,met name bij de afhandeling van relatief kleine schades’’. Wanneer daar een conflict over is, vragen mensen steeds vaker een contra-expertise of stappen naar de Arbiters. Daardoor lopen de kosten op. Eind dit jaar doet Nationaal Coördinator Alders voorstellen om de kleine schades sneller en goedkoper af te wikkelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.