Kan de schok van een ouder met dementie je wakker schudden? UMCG start bevolkingsonderzoek

Er komt een bevolkingsonderzoek onder enkele honderden kinderen van patiënten met dementie. Foto: ANP

Willen kinderen van patiënten met dementie weten wat zij zelf kunnen doen om dementie te voorkomen? Die vraag beantwoorden Groningse onderzoekers met een proef-bevolkingsonderzoek, met als slogan ‘Bescherm je brein’.

,,Wie merkt dat zijn moeder of vader dement wordt, kan zich plotseling bewust worden van wat écht belangrijk is in het leven’’, zegt epidemioloog Nynke Smidt. ,,Wij gaan onderzoeken of mensen er op dat moment voor open staan hun leefstijl te veranderen.’’

Een groep epidemiologen, ouderengeneeskundigen en gezondheidswetenschappers van het Universiteit Medisch Centrum Groningen, onder de naam Demin , heeft toestemming gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een proef-bevolkingsonderzoek uit te voeren onder enkele honderden kinderen van patiënten met dementie.

Kinderen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar, die met hun vader of moeder naar een van de 21 geheugenpoli’s in ziekenhuizen in Nederland komen. Zij krijgen de vraag of ze mee willen doen aan een onderzoek naar hun eigen gezondheid.

Genetisch

,,Veel mensen beseffen niet dat het ontstaan van dementie op latere leeftijd voor een belangrijk deel samenhangt met hoe gezond ze leven’’, zegt epidemioloog Nynke Smidt. ,,Ze denken vaak dat het genetisch is, of dat je er niets tegen kunt doen en dat het gewoon komt door ouderdom. Niet door of ze roken of te vet eten’’, vervolgt gezondheidswetenschapper Joyce Vrijsen.

Nou ís dat voor een deel ook wel zo. Vier op de tien Nederlanders boven de 90 jaar heeft dementie. En één op de vier 80-plussers. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is. En er is zelfs een groep die om tot nu toe onverklaarbare redenen op vrij jonge leeftijd al dement wordt.

Aderverkalking

Maar toch speelt een gezonde of ongezonde leefstijl ook wel degelijk een rol. Ongeveer een kwart van de mensen met dementie heeft zogeheten vasculaire dementie, die ontstaat door aderverkalking. En dat komt meestal weer door roken, overgewicht, te veel alcohol of te weinig beweging. De grootste groep dementen heeft de ziekte van Alzheimer. De oorzaken van Alzheimer zijn nog niet precies bekend, maar leefstijl speelt zeker deels een rol.

Zo zijn er nog een paar dingen die mensen kunnen doen om de kans op dementie te verkleinen. Jezelf uitdagen om nieuwe dingen te doen bijvoorbeeld. Sociale contacten onderhouden, sporten, muziek luisteren of maken, creatieve activiteiten, spelletjes doen.

Maar krijg mensen maar eens zover dat ze daar allemaal rekening mee gaan houden. Dat gaat Demin proberen. De 40- tot 60-jarige deelnemers, in eerste instantie 378 mensen, krijgen een uitgebreide vragenlijst en een lichamelijk onderzoek aangeboden. Alles wordt onderzocht, hun gewicht, bloeddruk, hoe ze eten, hoeveel ze bewegen, hoe zijn hun sociale contacten, hoe gelukkig zijn ze en hoe zijn hun bloedwaardes.

Tekst leest door onder de grafiek

Concreet advies

Het invullen van de vragenlijst kost een halfuurtje en dat in een jaar tijd vijf keer. Er komt dan een concreet advies uit. Op de website en in de folder van Demin wordt het aanschouwelijk gemaakt met een tekening van de menselijke hersenen, met daarin delen in rood, oranje en groen. Hoe roder de hersenen, hoe meer risicofactoren er zijn voor dementie. Stukken van de hersenen zijn oranje, met het advies ‘hou dit goed in de gaten’, stukken zijn groen (’hou dit vol’) en er zijn grijze stukjes onbekend.

,,Met de uitslag kunnen mensen ook zelf naar hun huisarts voor advies, maar we geven ook al concreet aan wat ze kunnen doen.’’ Eet meer groente bijvoorbeeld, of zorg dat u minder zit op kantoor. Probeer eens wat vaker een stukje te wandelen.

Als het proef-bevolkingsonderzoek onder de 378 deelnemers na een jaar blijkt te werken, kan het een landelijk bevolkingsonderzoek worden, voor álle kinderen met een ouder met dementie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu