Kandidaat-raadsleden Haren en Ten Boer laag op PvdA-kieslijst voor verkiezingen nieuwe gemeente Groningen

De top tien van de PvdA-kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen telt geen kandidaten uit Ten Boer en Haren.

PvdA-leden stelden donderdagavond tijdens de ledenvergadering met een daverend applaus de kieslijst vast. Huidig fractievoorzitter Carine Bloemhoff is lijsttrekker en wethouder Roeland van der Schaaf staat op nummer twee. Julian Bushoff komt op de derde plaats. De student economie is lid van de Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie van de sociaal-democraten.

Er kwam nog een voorstel raadslid Jan Pieter Loopstra, die nu op de vierde plaats staat, door fractiegenoot Diederik van der Meide te vervangen. De laatste is door de kandidaatstellingscommissie op de negende plek gezet.

Van der Meide wil met voorkeursstemmen in de raad

Van der Meide liet eerder weten hierover ‘verbaasd en teleurgesteld’ te zijn. Maar hij liet het niet op een stemming aankomen. ,,Ik heb geen zin in gedoe binnen de fractie en de kieslijst. Ik ga mijn best doen met voorkeursstemmen in de gemeenteraad te komen. Een persoonlijke campagne kan erg goed werken, zoals bij Lutz Jacobi tijdens de raadsverkiezingen in Leeuwarden.’’

Op de kandidatenlijst staan ook raadsleden uit Haren en Ten Boer, omdat deze gemeenten na de herindeling deel uitmaken van de nieuwe gemeente Groningen. De Eerste Kamer moet nog beslissen of Haren aan de herindeling meedoet. Raadsleden Lammie Schuiling (Haren) en Rita Pestman (Ten Boer) staan op respectievelijk plek twaalf en dertien van de lijst. .

De verkiezingen vinden in november plaats.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.