Kankeroperaties UMCG in gedrang

Het UMCG kampt met krapte op de operatiekamers, waardoor de wachttijd voor kankeroperaties oploopt.

Het UMCG kampt met krapte op de operatiekamers, waardoor de wachttijd voor kankeroperaties oploopt.

Voor een aantal redelijk zeldzame kankers is het Universitair Medisch Centrum Groningen het enige operatiecentrum voor een groot deel van Nederland. Voor zulke operaties is het lastig een ander ziekenhuis te vinden.

Het universitaire ziekenhuis neemt een aantal maatregelen tegen het ruimtegebrek op de operatiekamers. Zo gaan chirurgen incidenteel oncologische operaties doen in andere ziekenhuizen. Dat is al een aantal keren gebeurd. Als een patiënt al in Zwolle ligt, gaat hij niet naar het UMCG voor de operatie, maar gaat de chirurg naar Zwolle.

Het UMCG ruimt meer uren in in de huidige 29 operatiekamers. Daarnaast zijn er gesprekken gaande om meer gewone operaties te verplaatsen naar de ziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl.

Het UMCG laat dit weten in reactie op een brief over een overleden patiënt die maanden moest wachten op een operatie. Bij de 75-jarige man werd op 7 april blaaskanker vastgesteld, maar hij kon pas op 28 mei worden geopereerd. Er bleek nog een heroperatie nodig en daar was pas eind augustus ruimte voor. De man is in september overleden en zijn dochter beklaagt zich daarover in een brief aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de Tweede Kamer. Volgens haar had haar vader misschien nog geleefd als hij eerder was geopereerd.

Schippers bevestigt dat de wachttijden voor sommige specialismen inderdaad licht zijn gestegen, maar voor andere specialismen weer licht zijn gedaald. Ze wijst erop dat het ziekenhuis patiënten waar geen plek voor is snel moet verwijzen naar andere ziekenhuizen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.