Kansen voor oeroude boerderij Erve Huisingh

Bij de provincie Groningen heeft zich een kandidaat-koper gemeld voor Erve Huisingh. De oeroude boerderij in Jipsinghuizen staat al tijden leeg.

De historische boerderij Erve Huisingh in Jipsinghuizen krijgt wellicht toch een nieuwe bestemming. Bij de provincie Groningen heeft zich een kandidaat-koper gemeld.

Teloorgang

De provincie kocht de leegstaande hoeve enkele jaren geleden. Ze maakte zo de weg vrij voor het lint beschermde natuur dat zich door Westerwolde kronkelt en daarbij door Jipsinghuizen gaat.

Sinds die aankoop staat de boerderij leeg. Langzaamaan zet de teloorgang in. De gemeente Vlagtwedde vreest dat het pand uiteindelijk wordt gesloopt en daarmee een stuk historie van Jipsinghuizen verdwijnt. ,,We kunnen en willen het zelf niet kopen maar hopen dat de provincie er een goede bestemming voor vindt en dat het behouden blijft’’, zegt wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen).

Kans op behoud

De kansen op dat behoud zijn er. Woensdag maakte de provincie bekend dat er een particuliere kandidaat-koper is. ,,We zijn met hem in onderhandeling over een verkoop’’, zei woordvoerder Wim Trip. Verder wilde hij nog weinig kwijt. Een eventuele nieuwe eigenaar zou gebonden zijn aan het feit dat de boerderij in het natuurlint ligt. Niet alles is er dus mogelijk.

Voorzitter Jochem Abbes van de Historische Vereniging Westerwolde hoopt ook van ganser harte op het behoud van de boerderij. ,,Hij is eeuwenoud, er zitten gebinten uit de zestiende eeuw in. De locatie heette trouwens Huisingh, de bewoners zijn zich daarnaar gaan noemen. Ze vervulden vaak belangrijke functies in het dorp. De boerderij is een stuk cultuurgoed.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.