Kapitein en loods zwijgen over aanvaring

De 53-jarige kapitein of de 57-jarige loods. Eén van deze twee is verantwoordelijk voor de aanvaring van vrachtschip Emsmoon met de spoorbrug vorige week in Weener.

Dat zegt Katja Paulke van het Openbaar Ministerie (OM) in Aurich. Beide personen beroepen zich tot dusver op hun zwijgrecht. Daarom richt het OM zich ook op getuigen, de bemanning van het schip, de brugwachter en mogelijke passanten. Alcohol is beslist niet in het spel, weet Paulke. Ook zijn technische problemen met de verkeerslichten aan de brug uitgesloten. Het schip bevond zich ook in technisch goede staat.

Belangrijk is verder of er aanwijzingen zijn te horen op de black box van het schip en op de tape waarop het gesprek tussen de brugwachter en de mensen aan boord zijn te horen. Volgens Paulke duurt het nog enkele weken voordat duidelijk is wat op de geluidsdragers is te horen.

Deze week wordt ook beslist of de Russische kapitein naar zijn geboorteland mag afreizen. Eventueel wordt een borgtocht van maximaal 2500 euro verlangd.

Als wordt bewezen wie van de twee verantwoordelijk is voor de aanvaring kan deze persoon een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen of een geldboete. Strafrechtelijk gezien is het geen uiterst zwaar vergrijp. Civielrechtelijk hangt er veel meer van af. Een brug bouwen kost miljoenen euro's, nog los van de schade die de diverse betrokkenen zullen claimen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.