Kapitein wil met Groningen weer naar de Caraïben

groningen/den helder Tot de tanden toe bewapende drugskoeriers die op zee met veel wapengekletter de autoriteiten op afstand willen houden. Dat beeld klopt niet helemaal, nuanceert commandant Hugo Sinke van het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Groningen. ,,Die schippers hebben vaak niet veel kwaads in de zin, behalve dat ze drugs vervoeren.”

Het patrouilleschip Groningen is zaterdag teruggekeerd in Den Helder na een ruim vier maanden durende missie in het Caribisch gebied. De bemanning van de Groningen, aangevuld met een NH90 helicopter, beveiligingsteam van het Korps Mariniers en kustwachtteams van de Verenigde staten en Caribisch Nederland, verstoorde vijf maal een drugstransport waarbij 2600 kilo verdovende middelen werd onderschept. Eenmaal wisten de drugskoeriers op zee 300 kilo cocaïne overboord te gooien voor er beslag op kon worden gelegd.

De laatste keer dat een marineschip een onderschepping deed van meer dan 1000 kilo cocaïne was in 2013 door Zr. Ms. Amsterdam. Sinke blikt met zijn bemanning dan ook terug op zeer geslaagde missie in de west. ,,We hebben een paar grote partijen gevangen. Dat is een flinke bijdrage aan de stabiliteit in de regio.” Meteen bij aankomst in het Caribisch gebied begin juni, werd een eerste transport verstoord. ,,Dat was goed voor het moreel van de bemanning.” Kort voor de terugreis naar Nederland werd de grootste slag nog geslagen.

Sinke schetst dat de inbeslagnames op zee dan wel zonder taferelen verlopen zoals die in films en politieseries geschetst worden; zonder risico zijn de ingrepen niet. ,,Dat vergt aardig wat voorbereiding” Sinke weet als geen ander dat ondanks de vijf verstoorde drugstransporten, tal van andere transporten plaatsvinden waar geen zicht op is. ,,Er zijn heel veel drugstransporten op zee. Je kunt het probleem het beste bij de bron aanpakken en dat is in de landen waar het geproduceerd wordt. Daar hebben we als marine geen jurisdictie. De bestrijding op zee is dus essentieel.”

Naast de drugsbestrijding heeft de bemanning van de Groningen tot tweemaal toe een zeilschip in nood geholpen. Een keer werd een door de opvarenden verlaten onbestuurbaar geworden zeilschip geïnspecteerd. Later werd een zeilschip met een gebroken mast in veilige haven gebracht door de Groningen. Voor het door het marineschip geadopteerde kinderhotel De Burcht in Wedde werd door de bemanning onderweg geld ingezameld.

Dit voorjaar was er nog sprake van dat de Groningen naar het Middellandse Zee gebied zou gaan om een bijdrage te leveren aan de vluchtelingenproblematiek. Op het laatste moment werden de plannen bijgesteld en moest de Groningen koers zetten naar de west. ,,Voor de bemanning vergde dat nauwelijks omschakeling. Voor de achterblijvers des te meer. We bleven langer weg en gingen verder weg.” De thuisblijvers kunnen gerust zijn, de voltallige bemanning is in goede gezondheid terug. Het schip ondergaat de komende weken onderhoud. Zicht op een volgende missie is er nog niet, afgezien van korte reizen voor opleidingen in het najaar. Wat Sinke betreft komt er wel een vervolg op de uitruk naar de Caraïben. ,,De Groningen is voor dit soort missies het juiste schip in het juiste gebied.”

Foto’s: De zr. ms Groningen in Caribisch gebied. Commandant Sinke op de brug van de Groningen. Foto’s: Ministerie van Defensie

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.