KardingeRun past parcours aan na vandalisme

De organisatie van de KardingeRun voor Bikkels in Groningen past het parcours voor de 16 kilometer aan. Vandalisme is een van de redenen. Ook natuurbescherming speelt een rol.

De KardingeRun wordt op zondag 3 juli voor de derde keer gehouden in het gebied rond Kardinge. Deelnemers aan deze obstacle- en mudrace kunnen net als eerder kiezen voor routes van 5, 8 en 16 kilometer. De langste afstand gaat dit jaar echter in twee rondjes van 8 kilometer.

,,De afgelopen edities hebben wij in de nachten voorafgaand aan de run veel last gehad van vandalisme, met name in de afgelegen delen, waardoor obstakels en delen van de route gesloten moesten worden vanwege de veiligheid voor de deelnemers’’, stelt woordvoerster Nelleke Dijkema.

Kardingerun 2016

Een andere reden is dat het in het natuurgebied niet overal mogelijk is om obstakels te plaatsen, te graven of bepaalde plekken te bereiken met transportvoertuigen. ,,Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied.’’ Dat maakte het volgens Dijkema lastig om de 16 kilometer net zo uitdagend in te richten als de kortere afstanden. ,,Door de tijd en energie die afgelopen jaar gestoken zijn in de 16 kilometer nu te investeren in de 8 kilometer, verwachten we een verbeterd parcours te kunnen bieden.’’

Dijkema verwacht dat deelnemers positief zullen reageren. Vorig jaar bleek uit enquêtes, gesprekken en reacties op social media al dat mensen het niet erg zouden vinden als de 16 kilometer twee keer over het parcours van de 8 kilometer zou gaan.

Aan de twee vorige edities van de KardingeRun deden rond de 1800 mensen mee. De organisatie hoopt dit jaar rond de 2000 deelnemers uit te komen. Het merendeel van hen komt uit de provincie Groningen, maar er is ook belangstelling vanuit Friesland en Drenthe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.