Karperkwekerij Froombosch door brand verwoest

Van zondagsrust was vanochtend in Froombosch geen sprake. Rond 9.30 uur werd het dorp opgeschrikt door gillende sirenes. Een loods, waarin een koikarperkwekerij gevestigd was, werd binnen een half uur door een felle brand verwoest.

De brandweer schaalde de brand vanwege het felle karakter snel op, maar de ingeschakelde hulpdiensten konden niet voorkomen dat er van de loods niets overbleef dan restanten muur en een paar zwartgeblakerde balken. Verspreid over het erf liggen kapotte dakpannen.

Op tien meter van de loods wonen de eigenaren van de kwekerij. Twee jaar geleden maakten zij van hun hobby hun werk en begonnen ze in Froombosch 'Buurman en Buurman koi'. ,,Wij willen graag met alle koiliefhebbers onze ideeën delen en de nieuwe, beginnende koiliefhebbers helpen met het opstarten van deze fantastische hobby", is te lezen op de website van het bedrijf.

Omstanders

Vlak na de brand is de aanloop bij het bedrijf groot. Buurtbewoners drinken gezamenlijk een 'bakkie troost'.  ,,Wat een klap!" en "Het is zo verdrietig", zeggen ze, terwijl ze toekijken hoe de brandweer de brandweerslangen oprolt. Op de Hoofdweg helpt de politie het verkeer over de dikke blusslang die midden over de weg ligt heen.

Schade

,,De omvang van de schade is nog moeilijk in te schatten. Ik heb begrepen dat de kostbare koikarpers zich buiten bevinden en dat er kleinere vissen in de loods zaten", zegt Harmen Kuijper van de brandweer. De schuur is onbegaanbaar. Met een hoogwerker probeert de brandweer van bovenaf, terwijl de resten nog naroken, zicht te krijgen op de schade.

Overlast

De brand zorgde voor veel rookoverlast in de omgeving. De brandweer adviseerde omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden.
Bij de brand kwam asbest vrij. Door de gunstige wind is het merendeel van de asbestdeeltjes op het terrein achter de loods terecht gekomen. Een specialistisch bedrijf is ingeschakeld om de asbest op te ruimen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.