Kartonfabriek gaat hoogbouw in Hoogezand verwarmen

Een bijdrage van zes miljoen euro moet woningen in de wijk Gorecht-Noord in Hoogezand gasvrij maken.

Midden-Groningen heeft aan het Rijk zes miljoen euro gevraagd om van Gorecht-Noord, bij wijze van proef een aardgasloze wijk te maken.

SP-wethouder Peter Verschuren: ,,Het kabinet heeft besloten om de gaswinning helemaal af te bouwen. Iedere gemeente moet op korte termijn warmteplannen ontwikkelen om gefaseerd van het aardgas af te gaan. In deze proeftuin hopen we ervaringen op te doen die bij het opstellen van zo’n warmteplan gebruikt kunnen worden.’’

Restwarmte Eska

De keuze voor Gorecht Noord is niet toevallig. Gemeente Midden-Groningen, woningcorporaties, provincie Groningen en het Waterbedrijf Groningen Duurzaam hadden, voor met name de hoogbouw in Gorecht-Noord, al een plan voor een warmtenet ontwikkeld. Daarin wordt door kartonfabriek Eska restwarmte geleverd voor de verwarming van de hoogbouw in de wijk.

Het ministerie stelt als voorwaarde dat plannen een hele wijk beslaan. Daarom schuift Midden-Groningen Gorecht-Noord naar voren.

,,Wij vragen het Rijk om zo’n 7000 euro per woning beschikbaar te stellen. Wij verwachten voor 1 oktober een reactie’’, aldus Verschuren. ,,Als onze aanvraag wordt goedgekeurd gaan we samen met bewoners en partijen de plannen uitwerken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.