Kasem M. toch niet aanwezig bij rechtszaak

Kasem M. is tegen alle verwachtingen in niet in Nederland om zijn strafzaak die maandag en dinsdag  zou worden behandeld, bij te wonen.

Het raadsel van Siddeburen: een moord zonder misdrijf?
Lees verder

Volgens de laatste berichten is M. op het vliegveld in Marokko tegengehouden. Hij zou niet over de juiste papieren beschikken om Marokko te mogen verlaten. Het ziet ernaar uit de Marokkaanse bureaucratie opnieuw roet in het eten gooit.

Doorgaan strafzaak is onduidelijk

De rechtbank is zondag – zo ook het Openbaar Ministerie – op de hoogte gebracht van deze ontwikkeling. Of de strafzaak vandaag doorgaat is onduidelijk. De rechtbank moet daar maandagochtend een besluit over nemen.
Kasem M. wordt verdacht van de moord op zijn partner Ilham Benchelh (36) uit Siddeburen. De vrouw verdween in januari 2010 spoorloos.
Het strafproces liep jarenlang vertraging op. In 2012 vestigde Kasem M. zich als Nederlander (Amsterdammer) in Marokko. De autoriteiten namen zijn paspoort in beslag (onduidelijk waarom) waardoor hij het land niet kon verlaten. Pogingen, ook via de ambassade en diplomatie, om hem naar Nederland te krijgen mislukten.

Advocaat bezoekt M. in Marokko

Halverwege december 2018 kwam vanuit het niets het bericht dat Kasem M. zijn paspoort had teruggekregen en dat hij naar Nederland kon en ook wilde komen. Dit gebeurde kort nadat zijn strafrechtadvocaat Fred Kappelhof hem had bezocht in Marokko.
Na bijna negen jaar zou vandaag – 11 februari 2019 – dan eindelijk de strafzaak die in mei 2010 was onderbroken worden voortgezet.

Al eerder was aangekondigd dat de zaak vandaag – hoe dan ook – zou worden behandeld. Met of zonder Kasem M. Of de rechtbank dat met deze nieuwe ontwikkeling nog steeds wil, zal in de loop van maandagochtend blijken.
Een verdachte heeft het recht aanwezig te zijn bij de behandeling van zijn strafzaak. Dit belang botst in deze zaak met het belang dat er ook een keertje duidelijkheid moet komen. Op dat laatste hebben bijvoorbeeld de nabestaanden recht, zij zijn wel vanuit Marokko naar Groningen gekomen.

'Raadsel van Siddeburen' in februari voor rechtbank. Hoe dan ook
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.