Kazerne uit tijd Napoleon blootgelegd in Delfzijl: 'Verrast door de goede staat'

Een bijzondere archeologische vondst in Delfzijl: Bij De Vennen zijn delen van de Grote Kazerne gevonden. Dit langgerekte gebouw werd in 1799 gebouwd door de Franse troepen. Er zijn buiten- en binnenmuren, vloeren en kelders aangetroffen.

De kazerne werd ontdekt bij het verwijderen van de fundering op het voormalig Lommerts-terrein.

Dat er iets gevonden werd op het terrein komt niet helemaal als verrassing. Het was duidelijk dat er op de plek een kazerne heeft gestaan.

De bovenkant van het gewelf van de meest westelijke waterkelder toen het net was blootgelegd.

Toch is de gemeente Delfzijl verrast. ,,Vooral door de wijze waarop de delen intact zijn gebleven'', zegt een woordvoerder.

Gewelf en kelder

Tussen de noordelijke en zuidelijke kazernemuren is een gewelf gevonden dat nog geheel intact is. Dit is het dak van een waterkelder van circa 10 meter lang, die onder de kazerne lag. Ook de kelder lijkt intact te zijn.

Uit historische bronnen blijkt dat er drie waterkelders onder de kazerne hebben gelegen. Daar zijn er twee van teruggevonden. De tweede waterkelder is niet meer intact. Hiervan is het gewelf al verwij- derd en de kelder is opgevuld met zand. Alleen de buitenmuren liggen er nog. De ruimtes zijn hergebruikt als schuilkelders in de Tweede Wereldoorlog.

Verdedigingskazerne

De Fransen hebben de Grote Kazerne gebouwd vanwege de verdediging van de Hollandse en Noord- Duitse kust tegen mogelijke Engelse invasietroepen. Na de overgave van de Franse bezetting in 1814 is de kazerne in gebruik geweest als verblijf voor het Nederlandse leger.

De gevonden fundamenten. Het gewelf (oost- west) van de waterkelder staat haaks op de noordelijke muur van de kazerne.

Bij het ontzet van de vesting door Nederlandse troepen, geassisteerd door Engelsen en Russische kozakken, is veel schade aangericht aan gebouwen, zowel in de vesting Delfzijl als in het omringende gebied.

Delen van de Grote Kazerne zijn in de 19e eeuw voor andere doeleinden gebruikt, onder meer als tijdelijk onderkomen voor de synagoge en de Zeevaartschool).

Geen militaire functie meer

De militaire functie van het gebouw verviel met de ontmanteling van de vesting Delfzijl na 1874. In 1945 raakte het gebouw zwaar be- schadigd als gevolg van bombardementen.

De kazerne is lange tijd in verwaarloosde toestand blijven staan en in 1965 gesloopt. In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn op het terrein van De Vennen gebouwen opgetrokken voor de zand- en grindhandel Lommerts. Deze zijn gesloopt en het terrein was tot voor kort in gebruik als parkeerplaats.

Aanpak centrum Delfzijl

Het verwijderen van de fundering op het voormalig Lommerts-terrein vindt plaats in verband met de herinrichting van plein De Vennen, onderdeel van het Actieplan Centrum Delfzijl. Op het terrein komt de opgang van de nieuwe brug die het centrum van Delfzijl met het strand moet gaan verbinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.