Keigoed moment om een kamer te zoeken in Groningen?

Bijna tweehonderd. Zoveel kamers staan er begin augustus te huur op Kamernet in de stad Groningen. Op Kamers in Groningen zijn dat er 231. Facebook stroomt op het moment vol met oproepjes. De kamerjacht is losgebarsten.

De duurste kamer op Kamernet kost zo rond de zevenhonderd euro. De goedkoopste dertig euro. Dertig? Ja, voor dertig euro mag je komen logeren tijdens de KEI-week.

Paniek

Maandag loopt de stad Groningen vol met hordes eerstejaarsstudenten. Een deel van hen heeft al een kamer. Maar er is ook een grote groep die dagelijks in paniek Kamernet afstruint.

Deze zeven apps zijn onmisbaar voor de (nieuwe) Groninger student
Lees verder

„Er zijn sowieso ongeveer duizend studenten die nog geen kamer hebben en via ons een logeeradres hebben gezocht”, zegt KEI-voorzitter Marc Boels. „Zij logeren op de KEI-camping, in het KEI-hostel of bij een van onze logeerhuizen.”

Helpt de KEI-week?

Veel studenten logeren ook bij vrienden of familie omdat ze nog geen kamer hebben. Hoeveel kamerloze KEI-lopers er precies zijn is dus niet te zeggen.

Kan de introductieweek studenten aan een kamer helpen?

Volgens Boels wel. Vooral studenten die nog niet veel mensen in Groningen kennen, kunnen baat hebben bij de introductieweek. Bijvoorbeeld door andere leden in de KEI-groep of KEI-leiders te vragen of zij nog kamers weten.

Eerstejaars in stad Groningen: waar kun je voor een habbekrats terecht voor een lekker happie?
Lees verder

Boels: Zo kom je echt het snelst aan een kamer in Groningen. Ik heb zelf ooit de huisbaas van een vriend gevraagd of hij nog kamers beschikbaar had. Zo kreeg ik een kamer.’’

Logeerhuizen

Logeerhuizen zijn ook heel handig. Dit zijn studentenhuizen waar KEI-lopers mogen blijven slapen. Vaak zijn het verenigingshuizen van bijvoorbeeld Vindicat of Albertus Magnus.

„Het is mogelijk dat zo’n logeerhuis uiteindelijk jouw huis wordt, mits je lid wordt van de vereniging”, zegt secretaris Jorien te Riet Scholten van Vindicat.

Vrijwel alle huizen van die studentenvereniging verwelkomen de komende week logees.

Get a room!

Anders dan voorgaande jaren zijn er tijdens deze editie van de KEI-week geen hospiteerontbijtjes.

„Er was te weinig aanbod. Te weinig studentenhuizen wilden hun deuren openen voor de nieuwe studenten”, zegt Boels.

Ook de Get A Room-activiteit is geschrapt. „Mensen dachten daar echt een kamer te krijgen en dat was niet zo. Je kreeg er alleen informatie. We vonden dat het valse verwachtingen schepte. Dus doen we dat niet meer.”

Housing Lounge

Doet het KEI-bestuur dan niets?

„Jawel, we organiseren een Housing Lounge tijdens de Informatiemarkt. Wooncorporatie Lefier en de Stichting Studentenhuisvesting leggen daar uit hoe studenten het beste een kamer kunnen zoeken.”

Heen en weer

Volgens Maaike van der Veen van studentenvereniging Unitas S.G. is de KEI-week ook handig bij het vinden van een onderkomen omdat je toch al in Groningen bent.

„Anders reis je steeds heen en weer voor hospiteeravonden. Zie de KEI-week gewoon als een soort netwerkbijeenkomst.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.