Keiharde aanpak louche kamerverhuurder Groningen

Het stadsbestuur van Groningen treedt hard op tegen kamerverhuurders die over de schreef gaan. Het verwacht panden van huisbazen te sluiten.

Al jaren zijn er klachten in Groningen – de stad met relatief de meeste studentenkamers van het land – over slechte huisbazen. Vooral buitenlandse studenten die niet weten wat de normale gang van zaken is, zijn de dupe.

Te hoge huren

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA): ,,Soms gaat het over te hoge huren voor te slechte kamers, maar er zijn ook gevallen bekend van intimidatie en bedreiging. Als een huurder ergens iets van zegt, krijgt hij grote problemen met de huurbaas. Meestal staat het niet op zichzelf als een verhuurder zoiets uithaalt. Vaak heeft hij meer op zijn kerfstok.’’

Dat blijkt volgens het stadsbestuur uit gegevens die het bijhoudt. Dezelfde namen komen vaker naar voren. Groningen bouwt dossiers op over verhuurders over wie vaak klachten zijn. Als er veel en zware beschuldigingen over dezelfde pandeigenaar binnenkomen, volgt actie. Een van de mogelijkheden is dat het huurpand gesloten wordt. Volgens burgemeester Peter den Oudsten gaat dat zeker gebeuren.

Het beleid is naar voorbeeld van Rotterdam. Daar wordt ook hard opgetreden tegen kamerverhuurders die zich niet aan de regels houden. ,,Elementen uit die aanpak nemen we over’’, zegt Van der Schaaf. Dossiers opbouwen hoort daarbij.

Meer goede kamers in Groningen

De drie belangrijkste doelen in de nieuwe aanpak zijn: de huurmarkt gezonder maken, de positie van de huurder verbeteren en slecht gedrag van huurbazen aanpakken. Groningen wil meer goede kamers aanbieden, zodat studenten niet meer op kleine, dure en kwalitatief slechte kamers hoeven te wonen.

Om dat te bereiken zijn er flink wat nieuwbouwprojecten net opgeleverd of in aanbouw. Zo wordt op de locatie waar vroeger wijkcentrum De Trefkoel in Paddepoel zat een complex gebouwd met ongeveer 450 studentenwoningen.

Minder studenten naar Groningen

Opvallend: sinds vorig jaar is er een lichte daling in het aantal Nederlandse studenten dat in Groningen komt wonen. Mogelijk komt dat door strengere regels rondom studiefinanciering, waardoor jongeren langer thuis blijven wonen. Het aantal buitenlandse studenten nam juist toe.

Het aandeel jongeren in de stad is groot. De groep vormt met bijna 60.000 inwoners ruim een kwart van het totaal aantal inwoners. In zes jaar tijd groeide het aantal bewoners tussen de 18 en 27 jaar met 7000 van 51.400 naar 58.400.

De gemeente Groningen werkt samen met de Stichting Studenten Huisvesting om de huurmarkt te veranderen. De SSH verhuurt zo’n 1500 kamers en woningen aan buitenlandse studenten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.