Kerkbestuur met billen bloot over bomenkap A-kerkhof

De discussie over het kappen van vijf bomen bij de toren van de Der Aa-kerk in Groningen komt mogelijk op het bordje van het kerkbestuur te liggen.

Niet de burgerlijke gemeente, maar de Protestantse Gemeente Groningen is eigenaar van de grond bij de binnenstadskerk en de bomen aan het A-kerkhof.

Dus moet het kerkbestuur een kapvergunning aanvragen en is de huidige vergunning, die de gemeente aan zichzelf heeft verleend, ongeldig.

Bezwaarcommissie moet inhoudelijk toetsen, niet alleen juridisch

Onder meer op deze manier trok Peter Mendelts donderdagmiddag namens de stichting Bomenridders Groningen de omstreden kapvergunning in twijfel. Hij riep de commissie overigens op om niet alleen juridisch naar de kwestie te kijken, maar alle argumenten voor het kapbesluit te beoordelen.

Het kerkbestuur gaf de gemeente toestemming om te kappen, maar hoefde zich daar niet publiekelijk voor te verantwoorden. Met een eigen verzoek ligt dat gevoeliger.

Ruim 150 bezwaren, handjevol erkend

Meer dan 150 Stadjers tekenden beroep aan tegen het verdwijnen van vijf van de elf bomen bij de kerktoren. Volgens de gemeente is dat nodig omdat het A-kerkhof anders te donker is voor het nieuwe stadspleintje met gratis zitplaatsen dat er is getekend in het kader van de herinrichting van de binnenstad.

Dat slechts vijf bezwaarmakers zijn erkend en hun zegje mochten doen – de rest werd niet ontvankelijk verklaard – wekte ook bij ‘erkende’ bewoners ergernis. ,,De herinrichting heet Ruimte voor Iedereen. Het pleintje is dus bedoeld voor alle bezoekers. Tot je er wat van zegt, dan mag je niet meepraten.’’

‘Terras onder bomen: kastanjes en vogelpoep op je hoofd’

Volgens experts van de bezwaarmakers gaat het verdwijnen van de bomen, ten gunste van bakken met prairieplanten en een paar jonge bomen elders, ten koste van de natuurwaarde. Zo wordt het, als er niet meer genoeg bomen zijn om het schijnwerperlicht tegen te houden, te licht voor de vleermuizen uit de toren. Tegenstanders wijzen er ook op dat het pleintje helemaal niet aantrekkelijk wordt als terras. ,,Wie daar gaat zitten krijgt kastanjes of vogelpoep op z’n hoofd.’'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.