Kernenergie in de provincie Groningen? Niet als het aan Stad ligt: 'Wij willen geen kerncentrale van Rutte'

Kerncentrale van de EPZ bij Borsele Foto: Lex van Lieshout

Een kerncentrale in de Eemshaven, zoals VVD-lijsttrekker Mark Rutte voorstelde tijdens een verkiezingsdebat, is geen goed idee. Dat spreekt de Groningse gemeenteraad uit in een motie van GroenLinks, PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren en Student en Stad.

De partijen willen dat Groningen-stad samen met de provincie en de andere gemeenten optrekt om de bouw van een kerncentrale te voorkomen.

Een aantal politieke partijen, waaronder de VVD, ziet kernenergie als een goed alternatief voor fossiele brandstoffen. Rutte deed het voorstel voor een kerncentrale in de Eemshaven tijdens het RTL-lijsttrekkersdebat op zondag 28 februari. Dat leidde meteen tot een storm van kritiek.

‘Van de gekke dat Rutte in een halve bijzin een kerncentrale voorstelt’

Burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland, waar de Eemshaven onder valt, zei eerder deze week al dat hij helemaal niet op een kerncentrale zit te wachten. Ook een groot deel van de Tweede Kamer keerde zich er woensdagavond tegen.

Gemeenteraadslid Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks), die aan de RUG onderzoek doet naar duurzame energie, heeft geen goed woord over voor het voorstel. ,,Eerst had Groningen jarenlang gaswinning te verduren, en nu zegt Rutte in een halve bijzin dat er wel een kerncentrale kan komen - dat is van de gekke. De écht duurzame oplossingen zijn zonne- en windenergie, en die zijn ook een stuk goedkoper.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen