Kerstkraampjes op Pakjesavond in Bourtange

De vesting Bourtange biedt zaterdagavond een wonderlijke aanblik. Terwijl in huiskamers de cadeaus van Sint en Piet worden uitgepakt, staan buiten tientallen kraampjes met kerstspullen.

Een kerstmarkt op Pakjesavond is iets dat de bewoners van het dorpje nooit eerder beleefden en dat de organiserende Stichting Vesting Bourtange (SVB) hoofdbrekens bezorgde. ,,We hebben lang gedubd of we dit moesten'', vertelt Wubbe Schoenmaker, de manager van de SVB.

Die stichting zette in 2000 voor het eerst een kerstmarkt op. Het bleek een schot in de roos. Ieder jaar kwamen er meer bezoekers én standhouders. ,,De markt was in het begin op twee weekeinden, vier dagen. Maar het werd zo druk dat we vier jaar geleden naar drie weekeinden en zes dagen toe moesten. De drie weekeinden voor de Kerst.''

Dit jaar komt het zo uit dat komende zaterdag en zondag het eerste marktweekeinde zijn. De zaterdag schrappen leek geen goed plan. ,,We waren bang dat we dan het op een of meer van de vijf andere dagen te druk was geworden. Dat bezoekers dan niet op een fatsoenlijke manier langs de kramen hadden kunnen lopen.'' Vorig jaar trok de markt 37.000 bezoekers.

Op de foto een eerdere editie van de kerstmarkt in de vesting Bourtange.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.