Kerstman zit Sinterklaas op de hielen

Sinterklaas opende gisteren een eigen onderkomen in hartje Veendam. Sint moet oppassen. De Kerstman zit hem op de hielen. Ook hem wacht een groots onthaal.

Sint en kerst smelten samen, daar weten ze in Veendam alles van. Het heerlijk avondje moet nog komen, maar in aanloop naar de feestdagen zijn ze in Veendam druk bezig met én het sinterklaasfeest en de feestelijke intocht van de Kerstman.

Surprises

De Sint heeft vanaf deze week een eigen onderkomen aan het Veenlustplein, ingericht door de Ondernemersvereniging Veendam Centraal (OVC). Een leeg winkelpand dient tot 5 december als huiskamer waar kinderen onder begeleiding van Pieten op de woensdag- en zaterdagmiddag kunnen knutselen aan surprises of een tekening kunnen maken. Als het meezit komt ook Sinterklaas langs. Gistermiddag was om 13.00 uur de officiële opening. Ruim voor dat tijdstip stonden de eerste kleintjes met hun ouders al voor de deur. Muziek klonk, er waren pepernoten en iets te drinken. Pieten zorgden voor een vrolijke boel. Als Sinterklaas binnenkomt is het feest compleet. Voorzitter Eildert Kielman van de OVC is tevreden. Op het Veenlustplein gaan ze in polonaise over straat. ,,Dit is de eerste keer dat we dit doen. Als je die glunderende gezichtjes ziet, moet dit een vervolg krijgen.’’

De 3-jarige Joyce is er met haar oppas en heeft een mooie tekening meegenomen. Sint belooft die op te hangen in zijn werkkamer. Op de foto met de goedheiligman durft ze niet. De 5-jarige Sven is net geschminkt en geeft opa Derk een pepernoot. Buiten steekt Derk een rokertje op. ,,Zie binnen gek’’, bromt hij. Met zie bedoelt hij de groep enthousiaste Veendammers die druk bezig is met de intocht van de Kerstman. ,,Ze maken ons de kop gek. Willen ze soms van Sinterklaas af? Het is net of het alle dagen feest moet zijn. Kipkapkogel en Halloween, Sinterklaas en kerstman. t Wordt ain grote commerciële schietboudel.’’

Geen concurrentie

,,We zitten Sinterklaas echt niet in de weg’’, zegt Henry Holwerda namens de ondernemers die zich bezig houden met de tweedaagse kerstmarkt, incluis grootse intocht van de Kerstman die op zaterdag 17 december naar Veendam komt. ,,Sinterklaas is en blijft een mooi kinderfeest. We willen Sint Nicolaas geen concurrentie aandoen.’’ In 2014 was er voor het eerst een intocht van de Kerstman. ,,Dat is zo goed bevallen dat we er mee door zijn gegaan. Mensen reageren positief.’’ Arriveert Sinterklaas met de stoomboot, zijn evenknie komt naar Veendam met een stoomtrein van de STAR. Op het station stapt hij over in een arrenslee en gaat hij onder begeleiding van vijfhonderd kinderen, verkleed als engel of herder, naar het centrum. Daar is een levende kerststal ingericht en tot en met zondag 18 december een markt met tientallen kramen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.