Als corona de mensen uit de kerk houdt, komt de kerk wel naar de mensen. Iedereen in Kornhorn kon in de eigen tuin luisteren naar het oude verhaal van kindje, engelenkoor en herders. En zachtjes Ere zij God voor zich uit zingen.

Eén enkele geïrriteerde reactie kwam er, bij het oefenen van tevoren op woensdagavond. Van de andere kant van het dorp reed iemand speciaal in de auto naar de Christelijk Gereformeerde Kerk van Kornhorn om zich te beklagen over de herrie: z’n kinderen werden er wakker van.

,,Toen wisten we dat-ie een beetje zachter moest’’, lacht Hielke Helmus, één van de organisatoren van de openluchtdienst op Kerstavond, over de luidspreker bovenin de kerktoren. ,,Gelukkig horen we verder vooral positieve geluiden uit het dorp.’’

Een list: een luidspreker

Kornhorn weet immers al vier jaar niet anders dan dat er 24 december ‘s avonds een openlucht-kerstnachtdienst is. Op het plein voor de kerk aan de Provincialeweg staan een stal, een vuurkorf, en enkele honderden mensen die samen Stille Nacht zingen en Ere zij God. Daarna warmen ze zich aan chocolademelk met slagroom, wensen ze hun buren fijne dagen en is het écht Kerst.

Maar ja. De corona, de lockdown. In zulke tijden ga je niet met z’n honderden hutjemutje staan zingen.

Dominee Robbert Jansen zag de bui al in september hangen en heeft daarom mooi op tijd een list verzonnen. In de kerk spelen orgel en piano liederen op het plein wordt het kerstverhaal voorgelezen en houdt Jansen z’n preek; en hoog vanaf de kerktoren blaast een luidspreker dat alles het dorp in.

‘Geweldig dat het zo kan’

,,Ik ben heel blij dat dit mag van de gemeente Westerkwartier’’, zegt Jansen. De organisatie heeft de mensen op het hart gedrukt ‘zoveel mogelijk tuin te blijven’, dus de dienst vanuit de eigen tuin te volgen. Toch staan er ook kleine plukjes mensen vlak tegenover het kerkplein te kijken en te luisteren.

,,Wij gaan hier wel naar de kerk, maar wonen niet in Kornhorn’’, legt Willy Hut uit, die samen met haar man op de fiets is gekomen. ,,Het is natuurlijk niet zoals anders, maar wel geweldig dat het zo kan.’’ Lachend: ,,Zo gaat het evangelie over het hele dorp.’’

Vrede op aarde en dan is het kerst

De stem van boswachter Nico Boele schettert het kerstverhaal over de daken. Van Jozef en Maria en hun reis naar Bethlehem, en hoe daar het kindje Jezus wordt geboren in een stal; van de herders, verderop met hun kudde in het veld, die van een engel te horen krijgen dat Jezus niet zomaar een baby is, maar Gods zoon die hen en alle andere mensen komt redden van de pijn en ellende op aarde.

,,Kerst is het feest van Christus’’, predikt Jansen daarna. ,,Van zijn goede nieuws: er is hoop voor iedereen.’’ Als binnen in de kerk de piano een springerige Midden in de winternacht inzet, beginnen de toekijkende kinderen er spontaan van te dansen. En als het orgel Ere zij God speelt, zingen de plukjes mensen buiten zachtjes mee. Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen.

En dan is het écht Kerst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen