Keuzegids Mbo 2019: noordelijke mbo-scholen doen het best goed

Artiestenopleidingen worden vaak als pretopleidingen bestempeld, maar die van het Noorderpoort behoort tot de betere van het land.

Dat blijkt uit de Keuzegids Mbo 2019 die maandag verscheen. Studenten zijn tevreden over de lessen, docenten, begeleiding en toetsing. De opleiding is ‘zeer goed’, aldus de gids.

Maar veel studenten komen lastig aan een baan. Als ze werk vinden, is dat meestal parttime en tegen een matig uurloon. Bijna de helft van de jongeren gaat door naar het hbo, maar als ze ook daar kunst doen, blijven ze moeilijk aan de slag komen en weinig verdienen.

Keuzegids Mbo

De Keuzegids Mbo verschijnt elk jaar en jongeren kunnen bij het maken van hun studiekeuze de gids gebruiken om opleidingen met elkaar te vergelijken. De noordelijke mbo’s doen best goed. Hun opleidingen zijn middenmoters of beter, en slechts een enkele is matig of zwak.

Verpleging

Mbo-verpleging scoort prima. Noorderpoort heeft een zeer goede opleiding net als ROC Menso Alting. Het Drenthe - en Alfa-college zitten daar net onder. Gediplomeerden vinden snel een baan en de verdiensten zijn uitstekend. De opleiding verzorging (niveau 2 en 3) van Noorderpoort, Alfa-college en Drenthe College scoren ’gemiddeld’ in de Keuzegids. Het gereformeerde Menso Alting doet het iets beter.

De studie medisch assistent van het Alfa-college behoort tot de beste van het land. Studenten zijn tevreden over lessen, leraren en stages. Ook Noorderpoort doet het goed.

Koksopleiding

Wie de koksopleiding (niveau 2 of 3) wil doen, kan het beste terecht bij het Drenthe College. Studenten vinden de opleiding ,,zeer goed’’, roemen de stages en het schoolklimaat, en zijn tevreden over hun lessen en docenten.

Kappers

Voor een goede kappersopleiding kun je bij de noordelijke mbo-scholen ook prima terecht. Die van het Drenthe College is het beste van het land, op de voet gevolgd door die van het Alfa-college. Ook die van het Noorderpoort is goed.

Kappers vinden over het algemeen snel een baan maar het bruto uurloon (gemiddeld 7,40 euro per uur) is een van de laagste van alle mbo-opleidingen. Kappers zouden door moeten leren, aldus de Keuzegids. Hbo-ondernemerschap & retail management past er prima bij.

Terra

Groene school Terra zit met de opleidingen natuur en milieu, dierverzorging en agrarische opleidingen wat in het slop en soort matig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.