Kiel-Windeweer in beeld voor nieuwe zoutwinlocatie

Het magnesiumzoutbedrijf Nedmag uit Veendam wil rondom Kiel-Windeweer een nieuwe zoutwinlocatie aanleggen.

Het gaat om plannen die eerst nog uitgebreid met de omgeving besproken zullen worden. Aan de locatiekeuze zijn diverse onderzoeken vooraf gegaan, meldt het bedrijf dinsdag.

De beoogde zoutlocatie ligt in het gebied tussen de lintbebouwing van Kiel-Windeweer en Zuidlaarderveen. Het omvat een gebied van vijf hectare van waaruit ondergronds magnesiumzout moet worden gewonnen.

Volgens Nedmag zou omstreeks 2020 gestart kunnen worden met de aanleg van nieuwe zoutbronnen, mits het vergunningentraject gunstig verloopt.

Het bedrijf laat weten dat de methode gepaard gaat met gelijkmatige bodemdaling. Uit verschillende onderzoeken zou blijken dat de kans op schade aan gebouwen en landbouw zeer klein is. ,,Bij zoutwinning in Nederland zijn geen aardbevingen voorgekomen’’, laat Nedmag weten.

Het bedrijf zegt zich te realiseren dat mijnbouw, waar deze vorm van zoutwinning toe behoort, vanwege aardbevingen onder een vergrootglas ligt. ,,Vandaar dat er gekozen is voor een zorgvuldig traject met de omgeving.’’

Illustraties: Nedmag

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.