Kiezer bestraft de partij die bestuurt

GRONINGEN Deelnemen aan het gemeentebestuur kost politieke partijen stemmen.

Wie na de verkiezingen in het college van burgemeesters en wethouders stapt loopt risico: gemiddeld verliezen die partijen 4 tot 8 procent van hun raadszetels. Het COELO (centrum voor onderzoek van de economie van lagere overheden) onderzocht gemeenteraadsverkiezingen in de periode 1990-2014. De keuze tussen oppositie voeren of meebesturen heeft effect op de uitslag. Meebesturen wordt bestraft.

Vooral kleine partijen verliezen stemmen als ze ‘hun verantwoordelijkheid nemen’, zoals dat heet. Partijen die weinig wethouders leveren voor een college raken volgens het COELO-onderzoek twee keer zoveel raadszetels kwijt als grote partijen die de meeste wethouders leveren.

,,Dat kan komen doordat een kleinere collegepartij een minder sterk stempel kan zetten op het beleid en daardoor meer kiezers teleurstelt’’, zegt hoogleraar Maarten Allers.De uitkomsten zullen kleinere partijen dan ook te denken geven, verwacht Allers. ,,Doordat meebesturen hen meer stemmen kost, moeten zij extra hoge eisen stellen tijdens de collegeformatie om het te verwachten stemmenverlies te compenseren.’’

In het onderzoek is rekening gehouden met andere factoren die het zetelverlies kunnen verklaren. Kiezers bestraffen partijen puur voor het nemen van de bestuursverantwoordelijkheid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.