Kijk hier hoe een kind in 1923 in Groningen op ingekleurd beeldmateriaal wordt aangereden door een fietser (en andere bijzondere stadsbeelden)

Fietsers, voetgangers, tramreizigers en een auto. Stratbeeld in Groningen anno 1923.

Weer is een ingekleurd filmpje met stadsbeelden van Groningen opgedoken. Deze keer Groningen in 1923. Binnen veertien dagen hebben bijna 21.000 mensen naar de beelden van iets meer dan een eeuw oud gekeken.

De ingekleurde en gecorrigeerde opnames zijn gepubliceerd door iemand uit Leidschendam. Het bronmateriaal is afkomstig van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid . Het origineel is in 13 jaar bijna 55.000 keer bekeken. De teller loopt voor de kleurenversie dus sneller op.

Grote Markt, Academiegebouw, Martinitoren

In de film komen opnames voorbij van de Grote Markt, het academiegebouw van de Rijksuniversiteit aan het Broerplein. Ook is de drukte op de weg te zien. Er zijn voetgangers, fietsers en trams op de weg. Ook auto's hebben inmiddels hun intrede in het verkeersbeeld gemaakt. De filmmaker heeft bovendien een uitstapje naar Appingedam gemaakt.

Verkeersdrukte maakt slachtoffertje

In het filmpje is rond de derde minuut te zien hoe het drukke verkeer zijn tol eist. Een kind met een cape, dat duidelijk weet dat er gefilmd wordt, rent de straat op en wordt aangereden door een fietser. De fietser rijdt enigszins verstoord door. Het kind rent geschrokken naar de stoep.

Verder is er gefilmd in de tram van Haren naar Groningen, en zijn er opnames van de fabrieken van Fongers rijwielen en Polak limonade. In het origineel komen ook Calcars houtzagerij, Scholtens aardappelmeel voorbij.

Bekijk de originele zwart-wit opname hieronder.

menu