Nu al de miljoenste! Forum Groningen verwelkomt bezoeker nummer 1.000.000

De miljoenste bezoekers zijn zojuist nietsvermoedend het Forum Groningen binnengestapt. Het spiksplinternieuwe cultuurcentrum in het hartje van de stad, dat z’n deuren opende op 29 november, zet de miljoenste flink in het zonnetje.

Willem en Ellen Dijkstra uit de Groningse wijk De Wijert werden donderdagochtend ontvangen met gejuich, bloemen en champagne. Ze waren nog nooit in het Forum geweest, vertelden ze, al hebben ze het pand al vaak van buiten bekeken.

Het Forum is zeer populair. In de eerste 24 uur dat het open was, kreeg het 21.000 mensen over de vloer, die zich vergaapten aan het futuristische pand, aan de architectuur en het uitzicht. De dagen en weken daarna blééf het razend druk.

De eerste maand was goed voor ruim 400.000 bezoekers, na twee maanden stond de teller op 700.000 en nu, ruim drie maanden na de feestelijke opening tikt de huiskamer van de stad de miljoen bezoekers aan.

Directeur Dirk Nijdam: 'Ongekend!'

"Dit is ongekend!", roept directeur Dirk Nijdam. "Dat het druk is, ziet iedereen, maar een miljoen bezoekers in drie maanden is echt heel bijzonder. We hebben gezocht: waar in Nederland zijn in de afgelopen drie maanden een miljoen mensen over de vloer geweest? Normaal zou dat de Efteling zijn, maar het is winter. Ik denk dat wij het zijn, de drukste plek van Nederland, drukker dan Ikea Groningen, drukker dan het Rijksmuseum! Niet dat ik het Forum met het Rijksmuseum wil en kan vergelijken, het zijn onze openingsmaanden natuurlijk. Maar toch!"

Het Forum: lang wachten, veel geld

Het Forum heeft lang op zich laten wachten en was niet onomstreden vanwege de kosten die het met zich meebracht. Het Forum biedt onder meer ruimte aan de bibliotheek, de bioscoop, het VVV, museum Storyworld, debatten en er zijn wisselende tentoonstellingen. Het uitgangspunt was dat er op jaarbasis 1,3 miljoen bezoekers zouden komen.

menu