Kijk hier hoe je vanuit Noordpolderzijl de zonsverduistering kon zien met sterrenkundige Theo Jurriens

Foto ter illustratie. ANP

Er is donderdag een gedeeltelijke zonsverduistering boven West-Europa. Theo Jurriens, sterrenkundige en communicatie-adviseur aan de Rijksuniversiteit Groningen, bekijkt het natuurverschijnsel door een telescoop vanaf de dijk in Noordpolderzijl. Kijk hier live met hem mee.

De maan komt tussen de aarde en de zon te staan en schuift daardoor voor een deel voor de zon langs. Het lijkt dan alsof er een hap uit de bovenkant van de zon is. Jurriens heeft een camera aan zijn telescoop gekoppeld en zijn telescoopbeelden zijn hier rechtstreeks te volgen via een livestream.

De gedeeltelijke zonsverduistering begint rond 11.18 uur. Het hoogtepunt is iets meer dan een uur later, om 12.22 uur. Dan is ongeveer 17 procent van het oppervlak van de zon bedekt. Om 13.31 uur wordt het laatste stukje van de zon weer zichtbaar en is de verduistering voorbij.

'Het blijft spannend'

De Noordpolderzijl is voor Jurriens een wat minder exotische locatie dan waar hij zonsverduisteringen normaal gesproken bekijkt. Zo stond hij eerder in China, Zuid-Amerika en tal van andere plekken om een glimp van de verduistering op te vangen.

Desalniettemin blijft het een bijzondere gebeurtenis voor hem. „Het is gewoon een heel mooi natuurverschijnsel en met het weer blijft het spannend,” zei Jurriens woensdag in een uitzending van DVHN Live .

Eclipsbril

Mensen die de zonsverduistering willen zien, wordt aangeraden om gebruik te maken van een zogeheten eclipsbril. „Als je dat niet doet, ben je je ogen kwijt,” waarschuwt Jurriens. „Gelukkig worden die op meerdere plekken in de provincie Groningen uitgedeeld. Zo kunnen mensen ze ophalen op de dijk bij Noordpolderzijl en bij het Lauwersnest in Lauwersoog.”

Ook in drie plekken in Groningen, waaronder het Noorderplantsoen en het dak van het Groninger Forum, worden de brillen uitgedeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video