Kinderarbeid Noorse Broeders Stadskanaal

De sektarische geloofsgemeenschap Noorse Broeders uit Stadskanaal zou kinderen laten werken om geld te verdienen voor de kerk. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Zo zouden kinderen van twaalf jaar oud zijn ingezet bij het vouwen van doosjes en enveloppen voor de Postcode Loterij. Ook zijn kinderen van zestien en zeventien jaar tot één uur ’s nachts aan het werk gezet bij de Hema, terwijl ze officieel maar tot elf uur ’s avonds mogen werken. Naar aanleiding van het NRC-artikel stelt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een onderzoek in.

Uitzendbureaus

De kinderen zouden werken via de uitzendbureaus DWN Services en Projectservice Nederland, wat bedrijven van de Christelijke Gemeenschap Nederland (CGN), beter bekend als de Noorse Broeders, zijn. Hun loon staan ze (gedeeltelijk) af aan de Noorse Broeders.

In een reactie op de website laat Noorse Broeders weten dat de beschuldigingen van kinderarbeid onjuist zijn. De voorbeelden die NRC noemt zouden menselijke fouten zijn, gemaakt in de loop der jaren. “Waar ondanks heldere wetgeving en beleid door individuele mensen toch domme fouten zijn gemaakt, is er vanzelfsprekend alle bereidheid om verbeteringen en betere controle door te voeren”, aldus CGN.

2010

In 2010 schreef Dagblad van het Noorden ook over de Noorse Broeders. Uitgetreden leden van de geloofsgemeenschap vertelden dat "vrijwilligers zich in de avonduren en weekenden uit de naad moeten werken" om geld voor de broeders te verdienen. Zij spreken van een "evangelische maffia" en van een "sekte waarbij geloof en geld hand in hand gaan".

3 april 2010 'God gaf groen licht voor Pagedal'

15 juli 2010 Broeders moeten betalen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.