Kinderen groeien in rust op in nieuw gezinshuis Winschoten

Stichting Reik start in Winschoten een nieuw project. Het echtpaar Erik en Marianne van Gemeren begint een gezinshuis voor kinderen met een licht verstandelijke beperking.

In het onderkomen aan de Hoorntjesweg vertelt Marianne wat zo bijzonder is aan haar werk: „De eerste keer als je de kinderen ziet, zijn ze erg bang. Als je ze helpt om het vertrouwen terug te winnen in hun omgeving is dat fantastisch om te zien. Dat geeft ons de kracht en motivatie om door te gaan.”

Oorspronkelijk komt de familie Van Gemeren uit de horeca. „We hadden een eigen bedrijf, maar door de komst van onze kinderen, die inmiddels het huis uit zijn, legde de horeca veel druk op ons gezinsleven. Destijds hadden we ook een Unicef-kindje in het buitenland en toen is het idee van een gezinshuis min of meer ontstaan.”

Zesde gezinshuis

Voor Erik (64) en Marianne (60) is het hun zesde gezinshuis. „Wij zijn met zijn tweeën en de kinderen zien telkens dezelfde gezichten. Ze hoeven alleen met ons rekening te houden en we zijn er altijd voor ze. Het gaat om pubers met verschillende achtergronden. Van huiselijk geweld tot kinderen met een laag IQ of een psychische stoornis. Deze kinderen willen we laten ervaren hoe het is om op te groeien in een normale gezinssituatie”, vertelt Marianne.

Morgen gaat het gezinshuis in Winschoten officieel van start. Er is voor vijf kinderen plek om in een mooie, bosrijke omgeving op te groeien. „Ik zie het als een voordeel dat de kinderen hier in een minder drukke omgeving gaan wonen. Daar zijn minder verleidingen en dat is voor deze kinderen misschien wel beter. Ze groeien in alle rust op”, zegt Erik.

Niet eenvoudig

Dat het niet altijd eenvoudig is, weet Marianne: „Er zijn situaties geweest in het verleden die indruk hebben gemaakt. Bijvoorbeeld een jongetje dat met een mes voor mijn neus stond. Met hem zijn we niet verder gegaan. Of een meisje dat een stoel naar me heeft gegooid. Ik stond werkelijk versteld, maar ik ben toen rustig gebleven, heb dat uitgepraat met haar en uiteindelijk is het met dat meisje toch nog goed gekomen.”

Naast het gezinshuis blijven de van Gemerens ook in Delden wonen waar ze één keer in de twee weken terugkeren. „De bedoeling is dat dit ons laatste gezinshuis is. In onze ogen is een gezinshuis beter dan kinderen in groepen te begeleiden.”

FOTO PETER WASSING

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.