De leerlingen van de school Op d’ Esch in Sellingen zijn in actie gekomen voor 325 arme gezinnen in hun regio. Ze roepen mensen op eten te geven.

Die 325 gezinnen zijn cliënt van de Voedselbank Zuid-Oost-Groningen (VZOG). Die zit momenteel te springen om extra zuivel- en andere producten. Dat signaal was voor de 50 leerlingen van de openbare basisschool Op d’ Esch de aanleiding om de handen uit de mouwen te steken.

Maandag werd de actie in gang gezet door de oudste leerlingen. Zij maakten flyers en posters waarop dorpsgenoten wordt opgeroepen in deze kersttijd gul te zijn en etenswaren voor de VZOG af te staan. De flyers en posters werden op enkele plekken opgehangen. Een aantal werd ook bevestigd aan een winkelkar in de plaatselijke Coop-winkel. De eigenaar daarvan verleent alle medewerking.

Ook een winkelkar in de school

,,De kar staat daar de komende twee weken’’, zei Jeanet Witteveen, die leerkrachtondersteuner van de school is en met onderwijzer Andrea Weinans de hulpactie coördineert. ,,Klanten van de winkel kunnen er houdbare levensmiddelen instoppen. In de school staat ook een winkelkar waarin de kinderen levensmiddelen kunnen doen die ze van ouders, buren of familieleden hebben gekregen. Inspiratie voor de actie hebben we gekregen van Radio 538 die ook voedselbanken helpt.’’

De VZOG krijgt mede minder levensmiddelen omdat supermarkten in hun strijd tegen verspilling producten voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum tegen een lagere prijs aanbieden en niet meer, zoals voorheen, aan de voedselbank geven. ,,Op zich is dat natuurlijk prima maar daardoor krijgen wij bijvoorbeeld minder zuivelproducten en minder vlees en zitten onze pakketten minder vol dan vroeger’’, zegt VZOG-directeur Willem van Veen. ,,Het is iets waar meer voedselbanken mee te maken hebben. Ik ben dan ook erg blij dat de kinderen in Sellingen voor ons in actie komen. We kunnen de extra spullen heel goed gebruiken.’’

Goed

Frank Nijenhuis en Nadia Komduur zijn twee van die kinderen. Zij zitten in groep 8 en voerden nog nooit eerder een soortgelijke actie. ,,Ik vind het goed dat we op deze manier helpen’’, zegt Nadia en Frank is het daar helemaal mee eens. ,,Ik ga zeker ook thuis en bij anderen vragen of ze eten voor in de winkelkar willen geven’’, zegt hij.

Beiden vertellen dat ze en alle andere leerlingen ook kerstkaarten gaan maken in de komende dagen, die bedoeld zijn om de cliënten van de VZOG een hart onder de riem te steken. De kaarten worden eind volgende week aan Willem van Veen overhandigd. Samen met, zo hopen de kinderen, heel, heel veel levensmiddelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen