Kinderen leren omgaan met geld tijdens Week van het Geld

Femke en Rianne uit groep 7 van bassischool. Foto: Jan Zeeman

Tijdens de landelijke Week van het Geld leren kinderen verstandig met geld omgaan. Op basisschool De Huifkar in Ten Boer zoomen ze in op de kosten van mobieltjes.

‘Wat? Moet je voor een iPhone, als je 5 euro zakgeld per week krijgt, bijna twee jaar sparen?” Vierentwintig paar ogen kijken vol ongeloof naar gastdocente Marloes Bruin. „Nou, dan ga ik wel voor de goedkoopste optie!”

Bruin, van het Groningse telecombedrijf Belsimpel, is dinsdagochtend op basisschool De Huifkar in Ten Boer. Vanwege de landelijke Week van het Geld geeft ze een gastles aan groep 7 over mobieltjes, en alle kosten die daarbij komen kijken. Wat betreft smartphones is er voor de kinderen weinig nieuws onder de zon: de helft van de klas bezit een telefoon en iedereen is moeiteloos in staat de populairste apps op te sommen.

„WhatsApp, YouTube, Instagram en Facebook moeten wel allemaal op mijn mobiel kunnen hoor!” Ook spelen de kinderen veel spelletjes met namen die zelfs voor specialist Bruin soms onbekend zijn.

Rekenwondertjes

Maar dan die kosten, dat is nog even schrikken. Luuk, Thom en Tim – door juf Renate Posthumus ‘rekenwondertjes’ genoemd – zijn druk bezig uit te vogelen welke mobiel ze beter kunnen kiezen dan de iPhone die zoveel geduld vraagt. ,,We kunnen dan beter voor de Huawei gaan”, berekent Thom. „Die is de helft goedkoper maar ook heel nieuw. Dus die is ook hartstikke goed! Dan zijn we nog zeventien weken bezig.”

Rekenles met smartphones. Te meten aan het enthousiasme van de kinderen is het een gouden combinatie. „Dit is helemaal hun wereld”, beaamt ook juf Posthumus. „Het is belangrijk kinderen wegwijs te maken in de wereld van de smartphones, óók in de kosten daarvan.”

Kostenpost

De situatie verschilt per kind. De een heeft een smartphone betaald door de ouders, de ander krijgt er op de middelbare school pas een, vertellen de leerlingen. „Er ligt voor ons als school daar wel de taak om iedereen dezelfde basiskennis mee te geven”, vindt Posthumus. „Deze les draagt daaraan bij.”

Marloes Bruin vult aan: „Voor veel kinderen is de mobiel tot aan hun achttiende de grootste kostenpost. Het is dan toch heel verstandig om daar op tijd aandacht aan te besteden? De Week van het Geld is daar het perfecte moment voor.”

In de klas rekenen ze nog even verder. „Wat een abonnement kost met 25 procent korting?” Nick rolt met zijn ogen. „Wacht eens, op een telefoon zit toch ook een rekenmachine?” Er wordt gegiecheld. Mobieltjes zijn in de klas verboden. Buiten mogen ze ermee doen wat ze willen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen