Kinderombudsman: ‘Jeugd bevingsgebied Groningen vergeten’

Er is veel te weinig aandacht voor kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

In haar opdracht is onderzoek gedaan naar kinderen in het bevingsgebied. Kalverboer is geschrokken van de resultaten. ,,Kinderen worden een beetje vergeten en vaak niet serieus genomen. Uit ons onderzoek blijkt dat er meestal niet met hen wordt gepraat. Ook is er veel wat we niet weten, omdat er nauwelijks onderzoek is gedaan.’’

30.000 kinderen en jongeren in aardbevingsgebied

In het aardbevingsgebied wonen zo’n 30.000 kinderen en jongeren. Voor het onderzoek van de Kinderombudsman is met een aantal van hen gesproken. Ook hebben 146 kinderen een vragenlijst ingevuld.

Hoewel de meesten zeggen dat het goed met ze gaat, blijkt bij doorvragen dat velen worstelen met de situatie. Een deel heeft last van de gevolgen van de bevingen. Het leidt bijvoorbeeld tot onrust en concentratieproblemen. Een kleine groep heeft veel last van de situatie. Vaak zijn dit kinderen jonger dan 12 jaar. Ze zijn bang, slapen slecht en hebben soms last van nachtmerries.

Grote impact

Wanneer kinderen moeten verhuizen omdat hun huis wordt opgeknapt of versterkt, heeft dat in een aantal gevallen grote impact. Sommige kinderen vinden het vervelend dat er voortdurend schade-inspecteurs en bouwvakkers over de vloer komen. Ook de aanwezigheid van lege of beschadigde huizen in de straat veroorzaakt onrust.

Cruciaal blijkt de manier waarop ouders omgaan met de gevolgen van aardbevingen en het schadeherstel of de versterking van het huis. ,,Een deel van de kinderen voelt spanning bij de ouders. Hulpverleners zeggen dat veel gezinnen in het gebied onder druk staan’’, aldus Kalverboer.

Groningse mentaliteit

Hoe groot de groep is die kampt met problemen is volgens haar onduidelijk. ,,Ik vermoed wel dat de groep groter is dan dat we nu zien. Kinderen groeien op met deze situatie, ze zijn er aan gewend en lopen niet met hun gevoelens te koop. Het is ook een beetje de Groningse mentaliteit. Maar als je doorvraagt, krijg je reacties. Zo zei een meisje tegen me: ,,De mensen moeten weten hoe het hier is, hoe wij leven.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.